İsviçre Vizesi: 2023 Kimler Vize Alabilir!
İsviçre Konfederasyonu Orta Avrupa’da yer alan ve denize kıyısı olmayan ve yaklaşık 40000 kilometrekarelik bir ülkedir. 2019 nüfus sayımına göre yaklaşık 8 buçuk milyon vatandaşın bulunmaktadır. Toplamda 26 adet kantondan oluşmakta İsviçre’ye seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının Vize alması gerekmektedir.
İsviçre’ye ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarından yalnızca bordo pasaport olarak bilinen umuma mahsus pasaport sahipleri vize almak durumundadır. Siyah pasaport yeşil pasaport ve gri pasaport sahiplerinin vize almasına gerek yoktur. umuma mahsus pasaport sahiplerinin vize almak için İsviçre başkonsolosluğuna teslim etmesi gereken belgeler şunlardır.
Vize Menüsü
İsviçre Vize İstiyor Mu?
İsviçre’ye seyahat planı gerçekleştirecek olan vatandaşlar, İsviçre vizesi müracaatında bulunmak zorundadır. Bu nedenden dolayı pasaportlarda Schengen vizesi bulunmayan bordo pasaport sahibi kişiler, ülkeye gerçekleştirilecek kısa süreli seyahatler öncesinde (90 günlük süre zarfında) İsviçre vizesine başvuru yapmak zorundalardır.
Özel pasaport hamili vatandaşlar ise 180 günlük bir süre zarfı içerisinde bulunan 90 günü aşmayan bir seyahat planı için İsviçre vizesi için başvuru yapma mecburiyetinde değillerdir. İsviçre’ye uzun sürecek vizeler; aile birleşimi, oturum ve çalışma izni türündeki nedenlerden dolayı Türkiye vatandaşları ve Türkiye sınırları içerisinde yaşayan üçüncü ülke vatandaşlarının başvuruları direkt olarak Büyükelçiliğine ve Başkonsolosluğu’ndan talep edilmektedir.
İsviçre Vizesi Nasıl Alınmalıdır?
İsviçre Schengen Bölgesi’ne üye bir ülkedir. Bu nedenden kaynaklanarak ülkeye seyahat edecek olan bireylerin, İsviçre Konsolosluğu’na Schengen vizesi türünde müracaat etmelidirler.
Schengen vizesi ise, seyahat planının gerçekleştirileceği Schengen üyesi ülkelerde 90 günlük konaklama hakkı verdiğinden dolayı, ticari ya da çalışma amaçlı seyahat planları için uygun bir vize türü değildir.
İsviçre Konsolosluğu, başvuru yapan kişinin fotoğraf, pasaport, kimlik belgelerinin ve parmak izinin alınma işlemleri ile ilgili vize ücretinin ödenmesinden daha sonra müracaatı kabul edilebilir şartlarda bulur ise kurallar doğrultusunda 15 günlük bir süre zarfı içerisinde bir karar vermek durumundadır. Ancak belirli nedenler altında bazı başvuruların değerlendirilme süresi 30 ila 60 gün arasında uzatabilmektedir.
İsviçre vizesi için yapılan başvurular, Türkiye sınırları içerisinde bulunan İsviçre Konsolosluğu’na yapılamamaktadır. İsviçre vizesi ile yapılacak olan başvuruların, doğrudan ve yahut akredite olmuş seyahat firmalarının aracılığı ile ancak ve sadece konsolosluğun yetkilendirmiş olduğu İsviçre vize başvuru merkezlerine yapılabilmektedir.
Kısa sürecek bir seyahat planı için İsviçre müracaatları 6 ila 8 iş günü içerisinde sonuç vermektedir. Ancak bu süreler, İsviçre Konsolosluğu’nun temin ettiği süre zarfları içerisinde değildir. Bu nedenden kaynaklı bazı durumlarda ise vize başvuru değerlendirilmesi öngörülen süre zarfından daha uzun sürelerde de değerlendirip sonuçlanabilmektedir. Başvuru işlemlerinin Türkiye sınırları içerisinde ya da İsviçre’deki resmî tatillere denk gelmesinden kaynaklanarak yoğun bir sezonda yapılması, süreyi uzatacak etmenler arasında yer almaktadır.
Schengen ülkelerinin tümü, Schengen vizesi nedeni ile tüm başvuru işlemini gerçekleştirenlerin biyometrik verilerini kayıt altına almaktadır. Parmak izi ve biyometrik fotoğrafı kapsayan bu verilerin ismine VIS kaydı denilmektedir. Alınmış olan biyometrik kayıtlar, 5 yıl içerisinde başvuru yapılacak bütün Schengen vizelerini kapsam altına almış bulunmaktadır.
Bu nedenden kaynaklanarak eğer ilk defa kişi İsviçre vizesi alıyor ise, mutlaka ve mutlaka başvuru yapmış olduğu merkeze bizzat kendisi giderek biyometrik verilerinin alınması gerekmektedir. Kişi, 5 yıl içerisinde yeniden vize almak istiyor ise parmak izi kalitesinde herhangi bir deforme olmadığı müddetçe başvuru merkezine bizzat gitmesine gerek kalmayacaktır. Bunun yanı sıra 12 yaş altındaki çocukların biyometrik verileri talep edilmemektedir.
İsviçre Vize Ücreti Ne Kadar?
İsviçre vize konsolosluk harcı 80 Euro, servis ücreti 20 Euro ve danışmanlık ücreti ise 30 Euro olarak güncelleştirilmiştir.
Yanı sıra başvuru esnasında gerçekleştirilen dilekçe, başvuru sürecinin en önemli unsurlarındandır. Kişinin seyahat amacının doğru ve eksiksiz bir şekilde anlatılması, geri dönüleceğine dair ispatlarının bulunması, mali ve ailevi durumunu olabildiğince net bir şekilde ifade etmesi başvurunun değerlendirilme aşamasına büyük bir etki göstermektedir. Eğer dilekçe, İngilizce editörlerine yazdırılmak isteniyor ise bunun güncel ücreti de 300 TRY olarak belirlenmiştir.
Ayrıca seyahat sağlık sigortası hizmeti, seyahat esnasında kişinin başına gelebilecek her türü kapsayan sağlık durumlarında, bu sağlık sigortasını kurumdan 20 Euro karşılığında da talep edilmektedir.
Vize Harç Bedeli | Başvuru Merkezi Ücreti | Hizmet Bedeli | |
İsviçre Turistik Vize | 80 Euro | 30 Euro | 40 Euro |
İsviçre Ticari Vize | 80 Euro | 30 Euro | 40 Euro |
İsviçre Aile Arkadaş Ziyareti Vizesi | 80 Euro | 30 Euro | 40 Euro |
İsviçre Transit Vizesi | 80 Euro | 30 Euro | 40 Euro |
İsviçre Şoför Vizesi | 80 Euro | 30 Euro | 40 Euro |
İsviçre Öğrenci Vizesi | 80 Euro | 30 Euro | 40 Euro |
İsviçre Çalışma Vizesi | 200 Euro |
İsviçre Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport: Bireyler, İsviçre ve Schengen ülkelerinde 6 ay içinde toplam 90 günlük süreyi geçmeyecek şekilde seyahat planlarını geçmeyecek sürece vizeden muaftırlar. Bordo pasaporta sahip bireyler ise, İsviçre ülkesine seyahat edebilme nedenleri ile İsviçre vizesi almak durumundalardır. Seyahatlerin bitim tarihinden itibaren 3 geçerliliği bulunan ve minimum 2 adet boş sayfasının bulunduğu pasaporta sahip olması gerekmektedir. Pasaportun yıpranmamış olması ve eksik herhangi bir sayfasının bulunmamasına özenle dikkat edilmesinde fayda vardır. Aksi halde başvuru yapılamamaktadır.
- Eski Pasaport ve Daha Önce Alınmış Olan Vizeler: Son 59 ay içerisinde alınmış olan Schengen vizelerinin fotokopileri, ülkelere giriş ve çıkış ibarelerinin bulunduğu giriş çıkış damgaları olan, pasaport sayfalarının fotokopileri de İsviçre vize evrakları ile birlikte taraflara sunulması başvuru yapan kişi açısından önemli bir referans kaynağı olacaktır.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Kadınlar evli ise birbirinden farklı iki adet nüfus kayıt örneğinin sunulması gerekmektedir. Evlenmeden önce kullandığı soyadı ve evlendikten sonraki soyadının çıktısını almalı ve kesinlikle anne ve baba bilgileri de yer almalıdır.
- Fotoğraf: Rötuşu bulunmayan, arka fonu beyaz ve kişinin net bir şekilde gözükmesi gereken biyometrik fotoğraf da dosya içerisinde bulundurulmalıdır. Çekilmiş olan biyometrik fotoğraf 6 aydan daha eski olmamalıdır. İsviçre vizesi başvuru belgeleri ile birlikte 2 adet sunulması yeterli olacaktır.
- Seyahat Sağlık Poliçesi: Gerçekleştirilecek olan seyahat planını ve süresini kapsamalı, poliçe seyahatinin başlangıç tarihinden bir gün önce başlamalıdır. Seyahatin bitiş tarihinden de bir gün sonra sona ermelidir. Seyahat sağlık sigortasının süresini kişi istediği kadar uzatabilmektedir. En az 30.000 Euro miktarında teminatlı ve bütün Schengen ülkelerince geçerli bir belge kesinlikle mevcut olmalıdır. Seyahat sağlık sigortasının aslını, Başkonsolosluk ve yahut Büyükelçiliğe evraklar ile beraber sunulmalıdır.
- Otel ve Uçak Rezervasyonu: Rezervasyonların içerisinde mutlaka gidecek olan adı ve soyadı yazılı olması gerekmektedir. Otel rezervasyonunun iptal edilmemesi adına, rezervasyonun bitiminde istenilen kredi kartının yeterli bakiyede olup olmamasını kontrol edilmesi gerekmektedir.
- Dilekçe: Dilekçe içerisinde ne amaç için gidilmek istenildiği ve hangi tarih kapsamında seyahat edileceği kesinlikle belirtilmelidir. Seyahat süresi kapsamınca bütün masraflar, ‘’tüm masraflarımı kendim karşılayacağım’’ ibaresi mutlaka bulundurulmalıdır. Eğer başvuru yapacak kişi yerine masrafları eş ya da ebeveyn karşılıyor ise vize talep dilekçesini başvuru yapan kişinin sponsoru yazmalı ve imzalamalıdır. Dilekçe türü İngilizce dilinde ya da İsviçre’de konuşulan herhangi bir dilde yazılması gerekmektedir.
- Online Başvuru Formu: Evraklardaki bilgi ile doldurulacak başvuru formunda da bilgiler aynı ve uyumlu olması gerekmektedir. Başvuru formu içerisinde doldurulan bilgilerin vizede verilecek kararı etkilemesinden dolayı doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
- Finansal Bilgiler: Başvuru sahibi maddi gücünü göstermek amacı ile sahibi olduğu taşınamaz mülklerini, tapularını ve fotokopilerini belgeye ekleyebilmektedir. Bunun yanı sıra banka ekstreleri de ilgili taraflara sunulmalıdır.
1. Pasaport
Tüm vize işlemlerinde olduğu gibi İsviçre vize başvurusunda kullanılması gereken pasaportun bazı kriterleri bulunmaktadır. Başvuru sırasında bu kriterlere azami derecede dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu kriterler şunlardır:
- İlk olarak pasaportunuzun 10 yıldan daha eski olmaması gereklidir.
- Pasaportunuzda ki bilgilerin güncel olması, özellikle kadınlar için evlenmeden önceki soyadının pasaportta bulunması durumunda pasaporttan dolayı vizenin reddedileceğinin bilgisi dahilinde olması gereklidir.
- Pasaportunuzun en az 1 yıllık geçerli olması ve seyahat tarihinizden sonraki 3 ayda geçerliğini koruması gerekmektedir.
2. İsviçre Vize Evrakları 2022 Başvuru Formu
İsviçre, vize başvuru formunu internet üzerinden talep etmektedir. Gerekli internet sitesini gidip formu doldurduktan sonra vize başvuru işlemlerine başlatabilir ve gerekli belgeleri toplamaya başlayabilirsiniz.
Online başvuru formunu doldurduktan sonra vize başvuru merkezinden randevu almanız gerekmektedir. Başvuru formunda sizden istenecek bilgiler şu şekildedir:
- Kişisel bilgiler
- Kalacağınız yer
- Seyahat masraflarınızı karşılayacak kişi
- Daha önce gittiğiniz ülkeler
- Gitmeyi planladığınız diğer ülkeler
- Davetliyseniz davet eden kişinin bilgileri
- Pasaport bilgileriniz
- Seyahatinizin amacı
- Son yıllarda aldığınız vize bilgileri
3. İsviçre Başkonsolosluğu’na Yazılacak Dilekçe (Talep Dilekçesi)
İsviçre Başkonsolosluğu’na hitaben yazılacak dilekçede seyahatinizin tüm detayları, kişisel bilgileriniz, varsa daha önce aldığınız vize bilgileri, gidecekseniz diğer ülkeler ve hangi amaçla gideceğinizin bilgisi gibi geniş kapsamlı bir dilekçe yazılmalı ve ekleri ile birlikte dosyaya konulmalıdır.
4. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Vize evrakları arasında bulunması gereken belgelerden birisi de nüfus cüzdanınızın veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızın fotokopisidir. Eğer nüfus cüzdanınızın fotokopisini ekleyecekseniz nüfus cüzdanınızda Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yazılı olduğu yer el yazısı veya daktiloyla değil bilgisayar yazısıyla yazılmış olmalıdır.
5. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
Uluslararası kuruluşların belirlediği standartlarda 35 x 45 milimetre boyutlarında arka fonu beyaz ve üzerinize tanımanızı engelleyecek herhangi bir aksesuarı bulunmadığı 2 adet biyometrik fotoğraf İsviçre vize belgeleri arasına eklenmelidir.
6. Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
İsviçre Başkonsolosluğu tarafından talep Edilen tam vukuatlı nüfus kayıt örneği nüfus müdürlüklerinden ve e Devlet’ten barkodlu olarak alınarak belgeler arasına koyulabilir. Her ne kadar barkodlu e-devlet belgeleri nüfus müdürlüklerinden alınan belge ile eşdeğer olsa da yine de ıslak imzalı olarak bu belgenin sunulması tavsiye edilmektedir.
7. Gidiş-Dönüş Uçak Rezervasyonu (İsviçre Vize Evrakları arasına muhakkak eklenmeli.)
İsviçre’ye gideceğiniz uçağın rezervasyon bilgileri numarası ile birlikte evraklar arasına eklenmelidir. Biletleri gidiş dönüş olarak alınmalıdır zira tek yönlü olarak alınan uçak biletleri vize başvurunuzu tehlikeye sokabilmektedir.
8. Otel Rezervasyonu (İsviçre Vize Evrakları arasına kesinlikle eklenmeli.)
İsviçre’ye gittiğinizde kalacağınız otelin rezervasyon bilgileri otel tarafından onaylanmış olarak tarafınıza bildirilmeli ve seyahatinizin tüm süresini içermelidir. Otelden yaptığınız rezervasyonun PNR numarası rezervasyon belgesinde muhakkak görünmeli ve teyit edilebilir olmalıdır.
9. Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi
Seyahatinizde gerçekleşecek herhangi bir sağlık sorunu hastalık veya vefat gibi durumlarda konuşabilecek masrafların karşılanması amacıyla 30.000 Euro’luk bir teminat oluşturulması gerekmektedir ve sigorta poliçesi başvurusu yapılmalıdır. Bu sigorta poliçesi seyahatinizden bir gün önce başlanmalı ve seyahatiniz den bir gün sonra bitmelidir.
10. Finansal Belgeler
İsviçre vize evrakları 2022 yılı için gereken finansal belgeler şunlardır:
- Bankanızın hesap dökümleri (son 6 aylık)
- Finansal durumunuzu ispat edecek olan tapu, otomobil ruhsatı gibi belgeler.
- Resmi olarak işe girdiğinizi gösteren belge
- SGK kayıtlarınız
- Çalıştığınız kurumun vergi levhası
- Yine çalıştığınız kurumun imza sirküleri gibi maddi durumunuzu doğru olarak beyan ettiğiniz belgelerin vize başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir.
Çiftçiler, tarım kooperatiflerinden yaptıkları satışları ispatlayan belgeleri almalı, emekliler ise emekli olduklarını ispat eden emeklilik kartı veya emeklilik belgesi gibi belgeleri dosyalar arasına eklemelidirler.
İsviçre Vize Başvuru Formu
İsviçre vize başvuru formunun online olarak doldurulmasını talep etmektedir. Vize başvuru formunda sizden istenen bilgiler tam olarak şunlardır:
- Kişisel bilgileriniz
- Seyahat bilgileriniz
- Otel ve uçak rezervasyon bilgileriniz
- Daha önce aldıysanız bu vizelerin bilgileri
- Pasaport numaranız
Bu bilgileri doğru ve net olarak eksiksiz bir biçimde belirtmeniz büyük önem arz etmektedir. Zira yalan veya yanlış bir beyanda bulunmanın hukuki yaptırımların olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
İsviçre Vize Randevusu
Online formu doldurduktan sonra belgelerinizin eksiksiz olduğundan emin olup randevunuzu alabilirsiniz. İsviçre vize başvuruları için randevuyu şart koşmaktadır.
İsviçre Vize Ücreti Ne Kadar?
Schengen vizesi konusunda yetkili kişinin yaptığı açıklama, 2 Şubat 2020’de yapılan zammı da barındıracak şekilde (öncesinde 60 Euro idi) 80 Euro olarak güncellenmiştir. Ödeme yerel para biriminde yapılmaktadır ve konsolosluğun belirlediği harç bedeli hariçtir.
İsviçre Vizesi Kaç Günde Çıkar?
İsviçre vizesi genellikle 7 ila 10 gün içerisinde tarafınıza teslim edilmektedir fakat bu süre İsviçre Başkonsolosluğu’nun yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Bu sebeple vizenizin erken veya geç gelmesi sizin ret veya kabul aldığınız anlamına gelmemekte, yalnızca iş yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir.
İsviçre Vize Türleri Hangileri?
İsviçre’ye seyahat nedenine göre alınabilecek vize türleri şu şekildedir:
- İsviçre Turistik Vize
- İsviçre Ticari Vize
- İsviçre Aile Ziyareti Vizesi
- İsviçre Aile Birleşimi Vizesi
- İsviçre Transit Vize
- İsviçre Öğrenci Vizesi
İhtiyacınıza göre vize türünüzü belirlemeniz büyük önem arz etmektedir.
İsviçre vatandaşı olmak isteyen kişiler İsviçre vatandaşlık şartları 2021 yılı esaslarını merak etmektedir. Burada en önemli şart öncelikle kan bağı, evlilik ya da uzun süredir bu ülkede ikamet etme gibi durumlardan birine uyuyor olmanız gerektiğidir. Aksi takdirde vatandaşlık hakkı talep edemezsiniz.
Evlilik yolu ile İsviçre vatandaşlığı almak, bu konuda en sık tercih edilen yöntemlerdir. Ancak bunun için en az 21 yaşını doldurmuş olmak, ülkede konuşulan dile iyi seviyede hakim olmak gibi şartlar aranmaktadır.
İsviçre vatandaşı biri ile evlenmek seçeneği de yukarıda bahsettiğimiz bu duruma dahil olmaktadır. Her iki söylem de aslında aynı anlama denk gelmektedir. Evlilik yolu ile vatandaşlık almak için bu kişinin İsviçre’de doğmasına gerek yoktur ancak İsviçre vatandaşı olması şarttır.
Bu durum İsviçre vatandaşlığı 2020 yılı için de bu şartlara dayalı olup, 2021 yılında da bu kuralları içermektedir.
İsviçre oturum izni almak için de ülke sınırları içerisinde uzun süreli kalmayı gerektiren bir seyahat nedeniniz olmalı. Örneğin; çalışmak gibi. Çalışma vizesini başvurduğunuzda vize başvurunuz olumlu olarak yanıtlanırsa hem çalışma izniniz hem de ikamet izniniz olacaktır.
İsviçre turist vizesi ise ülke sınırları içerisinde kısa süreli kalma durumu gerektiren turistik geziler için verilmektedir. Başvurunuz olumlu sonuç aldığında turistik seyahatlerinizde İsviçre’ de 90 güne kadar kalma hakkınız mevcut olur.
İsviçre vatandaşlık şartları 2020 yılı için de bahsettiğimiz tüm bu şartları içermekteydi.
İsviçre Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
İsviçre vize başvurusunda bulunurken fotoğrafınızın güncel olmasına dikkat etmelisiniz.
Pasaport bilgilerinizin güncel olması, özellikle kadınlar evlenmeden önceki pasaportları ile başvuru yapıyorlarsa bu durum vize reddine sebep olabilmektedir, gereklidir.
Biyometrik fotoğrafınızın gerekli kriterleri sağlaması önemlidir.
Pasaportunuzdaki imza ile vize işlemleri esnasında kullandığınız imza aynı olmalıdır.
İsviçre vizesi hakkında merak ettiklerinizden oluşturduğumuz bu yazıyı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.
İlk olarak İsviçre vize var mı sorusu ile başlayalım. Bu ülkeye yapacağınız seyahatler için vize almak zorundasınız. Çünkü ülkemiz ile İsviçre arasında vize muafiyeti durumu söz konusu değil.
Bir diğer merak edilen İsviçre vize nasıl alınır sorusuna bakacak olursak; İsviçre vizesi almak için yapmanız gereken ilk işlem, seyahat sebebiniz ne ise ona uygun bir vize türüne başvuruda bulunmak olacaktır.
Başvuru için sizden talep edilen evrakları eksiksiz olarak tamamladıktan sonra müracaatlarınızı İsviçre vize başvuru merkezi kurumlarına iletebilirsiniz.
İsviçre’ye nasıl gidilir sorusunun en temel yanıtı da geçerliliği olan bir pasaport ve seyahate uygun bir vize türüdür. Daha sonra talep edilecek evraklar, sizlerin seyahat amacınıza göre belirlenecektir.
İsviçre’ye davetiye ile gitmek ise vize başvuru sonucunuzun olumlu yanıt alması için neredeyse en etkili yöntemdir diyebiliriz. Çünkü İsviçre sınırları içerisinde bir yakınınızın oluğunun bilinmesi ikamet açısından sizlere avantaj sağlayacaktır.
Vize işlemlerinde oldukça önemli kabul edilen İsviçre vize başvuru formu da titizlikle doldurulması gereken belgelerdendir. Bu evrakta bilgilerin tutarsız olması, imzanın siz ait olmaması ya da istenilen dil seçeneklerinden biri ile doldurulmaması gibi durumlar başvuru sonucunuzun olumsuz sonuçlanacağı anlamına gelmektedir. Ayrıca bu evrak üzerinde oynamamalı, katmamalı ve sorulara net cevaplar vermeniz gerekmektedir.