Belçika’da Yaşamak İçin Gerekli Tüm Bilgiler
Vize Menüsü
Belçika Dili
Birden fazla dile sahip olan Belçika’da resmi dil Flemenkçe’dir, Belçika dili olarak 3 dil resmi şekilde kullanılır. Başta Flemenkçe olmak üzere Fransızca ve Almanca ülkenin resmi dilidir.
Belçika gezisi düzenlemek isteyenlerin 3 dilden herhangi birini bilmesi yeterlidir. Federal bir devlet olmasından dolayı birden fazla dil kullanılan Belçika, Avrupa’da en çok ziyaret edilen ülkedir.
Belçika’da En Çok Konuşulan Dil
Hollandaca (Flemenkçe), Almanca ve Fransızca olmak üzere 3 resmi dili bulunan Belçika’da her bölgeye göre resmi dil farklılık gösterir. Ancak genç nüfus tarafından en çok tercih edilen dil İngilizce’dir.
Nüfusun büyük bir bölümü Flemenkçe dili dışında iyi seviyede İngilizce bilmektedir. Coğrafi olarak küçük bir bölgede konuşulsa da Flemenkçe’nin 26 farklı lehçesi tespit edilmiştir. Bunların başında;
- Oost Vlaams (Doğu Flamanca)
- West Vlaams (Batı Flamanca)
- Antwerps (Anversçe)
- Limburgs (Limburgça)
- Frans-Vlaams (Fransız Flamancası) gelmektedir.
Flemenkçe
Hollandaca ve Flamanca gibi lehçeleri bulunan Flemenkçe, Hint- Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri grubundandır. Hollanda dili olan ve ülkede konuşulan Hollandaca, Belçika’da konuşulan lehçeye ise Flamanca adı verilir.
Belçika’nın genellikle kuzeyinde bulunan Flaman bölgesinde konuşulan Flemenkçe, Almanca ya da Saksoncaya ve Friz diline yakındır. Fransızcanın baskısına karşı tarih içinde devlet tarafından kendi içerisine lehçesi oluşturulan Flemenkçe, federal yapıdan dolayı tek resmi dil olamamıştır.
Hollanda dilinde konuşulduğu Belçika’da Flemenkçe alfabesi kullanılır, alfabe A’dan Z’ye kadar temel Latin alfabesindeki tüm harfleri kapsamaktadır.
Belçika Para Birimi
Belçika resmi para birimi Frang, Avrupa Birliği ülkelerinin ortak para birimine geçmesi ile birlikte Euro olarak değiştirildi. Belçika dili konusunda araştırma yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Belçika’ya seyahat planlarında para birimi hakkında da inceleme yapmaktadır. Ortalama 40 ülke tarafından kullanılan para birimi olan Euro, Belçika’nın resmi para birimi olarak kullanılmaktadır.
Belçika Nüfusu
Sürekli olarak artan Belçika nüfusu 2021 yılında 11 milyon 645 bin 148 olarak belirlendi. Bir önceki yıla oranla yüzde 0.47 artan ülke nüfusunun büyük bölümü Flaman bölgesinde yaşıyor. 10 yıllık süreç içerisinde ülke nüfusu yüzde 6.4 artarken en az nüfusa sahip olan bölge başkent Brüksel bölgesidir.
Belçika Bayrağı
Belçika krallığı olarak geçmekte olan ülke, Avrupa Birleşik Milletlere bağlıdır. Belçika bayrağı aslen 13: 15 boyutlarında, ülke ve dünya genelinde kullanılan renkleriyle, siyah, sarı ve kırmızı renklere sahiptir. Belçika Roma köklerine dayanan bir soy ağacına bağlı, vatandaşları Kelt ve Cermen karışımıdır. Ülke uzun yıllardır demokrasiyle birlikte kraliyet geleneklerine bağlıdır.
Avrupa Bayrakları
Avrupa bayrakları birbirine benzerlikleri ve renklerin aynı olmasıyla bilinir. Genellikle yatsı çizgiler ya da dikine çizgiler olarak 1800 yıllardan bu yana değişmemiş bayrak kullanımıyla bilinmektedir. Almanya bayağı benzerliğiyle bilinen Belçika bayrağı, Almanya halkına da yakındır.
Belçika’nın bayrağında siyah, kırmızı ve sarı renkler dikine doğruyken, Almanya’da yatay şekildedir. Ülkelerin sivil bayrağı olarak dikkat çeken renklerin yan yana dizilimi de farklıdır. Renk tonları aynı olsa da renklerin temsil ettiği ortak noktalar bulunmaktadır.
Belçika Bayrağı Anlamı
Yatay üç şerit şeklinde olan Belçika bayrağında, kırmızı, sarı ve siyah renkler Lüksemburg şehrindeki kırmızı aslanın sarı renklerini temsil etmektedir. Siyah renk ise Flamber şehrini temsil ederek, ülkedeki bu üç önemli şehrin sembolünü taşımaktadır.
Aynı zamanda Belçika 28 Ocak 1831 yılında resmi ülke bayrağı olarak bu renkleri kullanmıştır. Ülkenin şehirlerini ve kraliyetin asilliğini temsil eden, renkler yüz yıllardır kullanılmakta olan sembollerle birlikte dünya üzerinde kullanılmaktadır.
Belçika Asgari Ücret 2023
Belçika Avrupa ülkelerinden biri olarak Euro para birimini kullanmaktadır. Belçika asgari ücreti 2020 yılında 1. 593, 81 Euro’dur. Belçika Asgari ücret 2021 yılında artışa geçmiş, aylık 1. 625 Euro oranlarla çalışanlar aylık kazançlarını almaya başlamıştır. Günlük ve saatlik olarak Avrupa’da ortalama asgari ücret bedeli olarak ekonomi oranlarına yansımıştır.
Belçika’da Asgari Ücret 2023
Belçika asgari ücret oranları için yapılan araştırmalarda, bir ailenin standart geçimi için 1. 593 Euro uygun görülmüştür. Ev kiralarının 400 Euro ile 1000 Euro’ya kadar yaşanan şehir ve ev özelliklerine göre değiştiği Belçika’da, ortalama bir insanın geçimi için 1.500 Euro yeterli bir miktardır.
Belçika iş olanakları açısından yüksek meslek gruplarına sahiptir. Doktor, mühendis ve öğretmen sayısının az olduğu ülke, Avrupa’nın nüfusuna oranla kişi sayısı az olan ülkeler arasındadır. Ülke standartlarına göre sağlık sigortası ve işsizlik maaşı gibi yardımlar devlet tarafından yapılmaktadır. Ülke politikası sosyal devletlere uygun, yaşam standartları ise yüksektir.
Belçika Asgari Ücret Çalışma Oranı
Eurofound verileri üzerinden Belçika’da asgari ücretle çalışma oranı Avrupa’nın en düşük oranlarına sahiptir. Özellikle % 9 oranında asgari ücretle çalışıldığı görülen Belçika, nüfus olarak da az olduğu için işçi sayısının da az olması gayet normal görülmektedir.
Belçika Nüfusu 2023
Belçika Avrupa’nın en az nüfusuna sahip ülkeleri arasındadır. 11, 56 milyon nüfusuna sahiptir. Roma Eyalet Gaul’ün kuzeyinde gallia Belgica olarak tarihe geçmiş ülke, yılda % 0, 47 oranında nüfusu artan Avrupa ülkesidir. Belçika nüfusu az ilerlemekte ve çocuk sayısı yaşlı sayısına göre çok az olan ülkelerden biri olarak incelenmektedir. Kelt ve Cermen karışımı olan halk, Belgae ile tarihte yerini almıştır.
Belçika Nüfusu 2021
Yılda sadece % 0, 47 oranında artış gösteren Belçika nüfusu, genç ve yaşlı ortalaması standart ancak çocuk sayısı az olan ülkeler arasındadır. 2021 yılındaki pandemi nedeniyle de çocuk oranı düşüşe geçmiş, artan ölümlerle birlikte nüfus düşmüştür.
Belçika nüfusu ne kadar; Belçika’da yaşayan insan sayısı 2021 yılında 11. 645, 148’dir. Ülkede yaşayan Belçika’lı oranı Türk oranına göre tabi fazla ancak Flaman bölgesi en kalabalık göçmen sayısının olduğu bölgedir.
Belçika Nüfusu Yaş Ortalaması
Belçika’da yaş ortalaması genel olarak % 5, 2 üzerinde 41 ile 80 yaş arasında insanların bulunduğu nüfus bütünlüğüne sahiptir. Ülkede genç ve çocuk sayısı ortalaması ise % 6, 1 olarak, yaşlılara oranla daha azdır. Genç sayısının artmama nedenleri evlilik ve çocuk yapma sayısının da az olmasından kaynaklıdır. Belçika nüfusu 2019 yılında 11 milyondur.
Belçika’nın Nüfusu 2021
Belçika’nın nüfusu 2021 yılında Flaman bölgesinde artışa geçmiş, Brüksel’de ise ortalamadan daha fazla nüfusun olduğu saptanmıştır. 11, 645 oranında olan 2021 yılındaki nüfus artışına göre Avrupa’nın en az nüfusunun bulunduğu ülkelerden biri olmaya devam etmektedir. Göçmen sayısı da oldukça düşüktür.
Belçika Nüfusu Kaçtır?
Belçika nüfusu 2018 yılında ve 2019 yılında sadece % 0, 47 oranında artmış, hatta aynı standartlar da devam etmektedir. Ülkede yaşayan Belçikalı sayısı 11 milyonu aşmamış, son 5 yılda sadece 1 milyon kadar artış görülmüştür.
2021 yılında da 12 milyona ulaşması beklenen ülkede nüfus sadece 11 milyon 645 kişi olarak hesaplanmıştır. Ülkede ekonominin iyi olmasına rağmen doğum sayısı az, genç nüfusu ise ortalamadır. Yaşlı sayısı daha fazla olarak analiz edilmiştir.
Belçika’da Evlenmek
Belçika’da evlenmek sanıldığı kadar zor bir durum olmayıp ek prosedürlere ve evraklara bağlı olduğunu da belirtmek gerekmektedir. Yurt dışında evlenmeyi yasaklayan bir durum olmayıp özellikle Belçika’da da bu tip sınırlamalar bulunmamaktadır. Belçika’ya gitmek için izlenen prosedürlere ek olarak evlenmek için gittiğinizi beyan etmeniz gerekir.
Aksi durumda vize dilekçenizde yaşan söylediğiniz düşünülür ki bu durumda da size dava açılması bile mümkündür. Bu nedenle evlenmek için gidiyorsanız bunu beyan etmeden sadece turist vizesi almanız hiçbir konsolosluk tarafından önerilmemektedir.
Yapmanız gereken öncelikle evlilik için başvuru yapmak ve gerekli tüm evrakları beyan etmektir. Bu aşamada nikah tarihi alınmalıdır ve ortalama 1ay önceden alınması önerilmektedir. Özellikle belli dönemlerde yoğunluk oldukça fazla olacaktır.
Belçika Vatandaşı ile Evlenmek
Belçika’da evlenmek için kişilerden birinin Belçika vatandaşı olmasına gerek yoktur ancak tarafından biri Belçika vatandaşı ise bu durumda süreç daha farklı işleyecektir. Belçika vatandaşı ile evlenmek için öncelikle bilmeniz gerekir ki Belçika’da resmi bir devlet dairesinde veya belediyelerde evlenmeniz gerekmektedir.
Eğer turist iseniz bu durumda evlilik için ülkenize dönerek vize almanız önerilir. Bu vizede evlilik amacı ile alındığını bildirmeniz gerekir ki Belçika’da evlenmek için yapılması gereken Belçikalı olan kişinin de evraklarını almaktır. Burada her ikinizin evrakları ve beraberinde evlilik için uygun olduğunuza dair pek çok belge gerekmektedir.
Ancak eğer hali hazırda Belçika’da oturum izniniz varsa bu durumda evlilik için yapacağınız başvuruyu ülkenize dönemden de yapabilirsiniz. Bu aşamada Türkiye’de bir evlilik için istenen belgeler istenecektir. Buna ek olarak ise vizeniz ile ilgili belgeler de istenecektir. Yani karşı tarafa nazaran sizin için istenen belgeler daha fazla olabilir.
Belçikalı biri ile evlenme durumunda vize sürecinizde yalan beyanda bulunmamanız önemlidir. Yalan beyandan kasıt ise seyahat etmek için gelmeniz ya da ticari amaçla gelmeniz gibi kısa süreli amaçlar için geçerli olmaktadır. Bunun tespiti durumunda vizenizin iptal olması ile birlikte bu bir dava sürecine kadar gidebilir.
Belçikalı Biriyle Evlenmek
Belçikalı biriyle evlenmek mümkündür ancak bunun birtakım ek prosedürleri bulunacaktır ve bu prosedürler atlanmamalıdır. Özellikle Belçikalı biriyle evleniyorsanız düğünün Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarında yapılamayacağını bilerek hareket etmeniz gerekir. Aynı zamanda çiftlerden birinin yabancı uyruklu bir pasaporta sahip olması durumunda da bir belediye çalışanı düğüne dahil ve şahit olmalıdır.
Belçikalı biriyle evlenmek istiyorsanız bir nikahta istenen standart evraklara ek olarak pasaportunuzu da belirtmeniz gerekmektedir. Standart evraklar aslında bir evlilik beyannamesi ile başlar ve kişinin kimlik bilgileri de istenir. Ardından yeni çekilmiş 4 adet fotoğraf ile birlikte evlilik için uygun olduğunuzu belirten sağlık raporunuz ve yine evliliğe uygun olduğunuzu belirlen bir onaylanmış ehliyet belgesi şarttır.
Bu ehliyet belgesi evlilik için geçerlidir. Kişiler yurt dışında yaşıyor ise bunun için ikamet adresleri istenir ancak kişilerden her ikisi de aynı ülkede aynı yerde yaşıyor ise bunun için uygun ikamet adresi verilmelidir.
Örneğin siz oturma izni ile Belçika’da yaşıyorsanız ve Belçikalı biriyle evlenmek istiyorsanız bu durumda Belçika’da ilk belirttiğiniz ve konsoloslukta güncel olan ikametgâh adresiniz yazılmalıdır. Güncel değil ise konsolosluktaki de güncellenmelidir. Ancak ikisi birbiri ile aynı olmalıdır.
Belçika Vatandaşı ile Evlilik
Belçika vatandaşı ile evlilik işlemleri aslında evlilik sonrasında da devam eder. Çünkü siz Belçika vatandaşı değilseniz Belçika’da süresiz oturum izniniz olsa dahi ülkenize dönerek evliliğinizi onaylatmanız gerekmektedir. Buna tescil işlemi denmektedir. Tescil işlemi nüfus müdürlüklerinden yapılmakta olup bu Türkiye Cumhuriyeti’nce de geçerli bir evlilik olarak görülecek hale gelecektir.
Ancak Belçika vatandaşı ile evlenmek istiyorsanız bu aynı zamanda Belçika’da evlilik anlamına gelmemektedir. Çiftlerden her ikisi başka bir ülkenin vatandaşı olsa da yurt dışında evlenebilirler. Bu farklı bir ülke de olabilmektedir. Bu aşamada konsolosluklar devreye girmektedir. Konsolosluktan nikah için tarih alınması durumunda evliliğin vize işlemlerinin ardından gerçekleşmesi mümkündür. Ancak sonrasında her iki taraf da kendi ülkelerine dönerek nüfus müdürlükleri üzerinden bu evliliği tescil etmelidir.
Turist Vizesi ile Belçika’da Evlilik
Turist vizesi ile Belçika’da evlilik tavsiye edilmemektedir. Bu sadece Belçika için geçerli olmayıp her ülke için geçerlidir. Eğer ülkeye gidiş amacınızı giderken turist olarak belirlediyseniz en fazla 90 günlük süreç içerisinde Belçika’da evlenmeniz vize sürecinizi zora sokacaktır ve size konsolosluk tarafından dava açılması da olasıdır.
90 gün içerisinde tanışmış olduğunuzu belgeleseniz dahi tavsiye edilen bu aşamada evlilik vizesi alarak evliliği bu şekilde gerçekleştirmektir. Belçika’da evlenme vizesi almanız sizler için çok daha avantajlı olacaktır. Aksi halde bunun ileride sizin için bir soruna dönüşmesi mümkün olup bunun için önceden risk almamanız önerilmektedir. Belçika’da evlenmek için evlilik vizesi alırken ne zaman tanıştığınız gibi ayrıntıları da belirtebilirsiniz.
Belçika Evlilik Vizesi
Belçika evlilik vizesi son yıllarda sık sık tercih edilen bir vizedir. Belçika evlenme vizesi olarak da anılmakta olup bu vize ile yurt dışında evlenebilmeniz mümkündür. Özellikle Belçika’da evlenmek isteyen insanlar bu yöntemi deneyerek önceden randevu alırlar ve bir nikah tarihi belirlenir. Bu sayede hangi ülkenin vatandaşı olursa olsunlar Belçika’da evlenme imkânı bulmaları mümkündür.
Belçika’da evlenmek sanıldığı veya düşünüldüğü kadar zor bir durum değildir. Ancak evraklar her iki kişi için de eksiksiz olmalıdır. Eğer Belçika’da evlenmek istiyorsanız ortalama 1 ay önceden kendi ülkenizden konsolosluğa giderek başvuru yapabilirsiniz. Ancak hali hazırda Belçika’da oturum izniniz varsa evleneceğiniz kişi ile direkt giderek başvuru yapabilirsiniz.
Bu durumda kişilerden her ikisi de Belçikalı değil ise ancak birinin Belçika’da oturma izni bulunuyorsa kişilerden oturma izni olmayan evlenme vizesi almalıdır Ardından konsoloslukta evlenmek mümkündür. Kişiler yine bunların ardından da kendi ülkelerine giderek bunu tescil etmek durumundadır. Yoksa evlilikleri kendi ülkelerinde onaylanmamış olacaktır.
Belçika’da Düğün
Belçika’da evlenmek özellikle artık kolay olduğu anlaşıldığı için sık sık yapılmaktadır. Belçika’da düğün yapmak da mümkündür. Gerekli görevliler alanda yer aldığı sürece yurt dışında düğün yapılabilecek pek çok alan vardır. Ancak bu yerler aylar öncesinden tutulduğu için elinizi çabuk tutmanız gerekmektedir. Elinizi çabuk tutarsanız Belçika’da düğün yapabilirsiniz. Vize işlemleriniz hazırlarken de Belçika ile hiçbir bağınız olmasa dahi vize ile seyahat ederek düğün yapabilirsiniz.
Birçok işlemi erkenden yapmak bu düğün sürecinde sizlere rahatlatacaktır. Evlenme vizeleri de 90 gün kadar olup bu nedenle sonraki tatil sürecinizi de vizede belirterek gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu süre boyunca seyahat sağlık sigortası yaptırmanız beklenir. Bu kısa süreli vizelerde tercih edilen ve özellikle Belçika gibi ülkelerde istenen bir durum olmaktadır. Belçika’da düğün yapmak için pek çok uygun yer bulunmakla birlikte bu yerlere dünyadan pek çok insan gittiği için rezervasyonlar aylar öncesinden yapılmakta ve dolmaktadır. Sizler de önceden başvurmalısınız. Sonrasında ise evlenme vizesi başvurusu yaparak düğün de yapabilirsiniz. Sizin düğününüze gelecek kişiler ise vize evraklarında bunu belirterek vize başvurusunda bulunmalıdır.