Çin Seyahat Edilmesi Gereken Yerler - Eraytur
Çin Vizesi

Çin Seyahat Edilmesi Gereken Yerler

Çin, Hindistan ile birlikte dünyanın en yoğun nüfusuna sahip ülkelerden biridir. Nitekim yaklaşık iki milyara yakın bir nüfus topluluğuna sahiptir. Mevsim olarak elverişli bir bölgede bulunmasından dolayı da birçok doğa harikası manzaraları bulunur.

Çin Seyahat Edilmesi Gereken Yerler

Günümüzde Çin, Sosyo Ekonomik olarak en üst düzeyde gelişim sağlayan ülkeler arasındadır. Ekonomik havuz olarak geçmişte tarım ve hayvancılıkla ayakta durabilen bu büyük ülke, günümüzde, sanayi ve teknoloji alanında yaptığı sıçrayışlar sayesinde dünyada en zengin ülkeler arasında ikinci sırada yer alır. Bahsedildiği üzere Dört mevsimin de belirgin yaşaması Çin’i görsel ve turistik açısından cazibeli kılmaktadır. Saymakla bitmeyen doğa ve teknoloji harikası gezilecek yerleri bulunur.

 

Özellikle Çin denince akla gelen ilk yer Çin seddidir. Nitekim Çin Seddi yaklaşık 2500 km uzunluğundadır. Günümüzde ne kadar bir turistik yer görülse de Çin hanedanını Türk akınlarına karşı ülkeyi korumak için 1 milyon işçinin çalıştırıldığı devasa savunma duvarıdır.

Çin Seddi

Çin Seddi yapılışı milattan önceye dayanan kilometrelerce uzunluğa sahip olan bir savunma duvarıdır. Aynı şekilde bu uzun savunma duvarını inşa etmek için yaklaşık bir milyon işçi iki bin yıl civarı bir süreyle çalışmıştır.

Çin Seddi’nin yapılmasındaki en büyük amaç Ülkeyi Türk akınları ve saldırılarına karşı korumaktı. Nitekim bu savunma duvarı günümüzde tarihi ve estetik açısından dünya kültür mirası arasındadır. Neredeyse tüm ülkenin yarısını kaplayan bu duvarın en yüksek yeri başkent Pekin de bulunan Heita dağında bulunur. Ve aynı zamanda Çin Seddi üzerinde birçok tapınak bulunur. Tapınakların yanında da çeşitli mezarlar alır. Bu açıdan Çin Seddi Unesco tarafından korunmaktadır. Ayrıca Çin Seddi turistik açıdan birçok uygulamaya tabi tutulur. Şöyle ki Set de bulunan sık dağlar arasına teleferikler bulunur. Bu teleferikler ile Beijing’ten Mutianya ayrıca oradan da eşsiz güzellikte doğa manzaraları ile kaplı Badaling’e ulaşmanız mümkün.

Belirtildiği gibi Set, Çin ülkesinin kuzeybatısı boyunca uzanan sarp kayalardan geçen savunma duvarıdır. Duvar, son şekliyle günümüze Ming Hanedanından kalmıştır.

Pekin Tiananmen Meydanı

Çin ne kadar da günümüzde ekonomi ve kalkınma anlamında en iyi dönemlerini geçirse de geçmiş zamanlarda her ülke ve topluluğun yaşadığı sıkıntılar gibi, sorunlar yaşamıştır. Nitekim 1980 yıllarında komünist bir iktidara sahip olan Çin, ekonomik ve siyasal anlamda halk nezdinde çok büyük olaylara şahit olmuştur. Seksenli yıllarda ekonominin çökmesi, komünist partisinin ağır enflasyon rakamlarıma yükselmesinin katkısı ve de ülke iktidarında bulunan partinin ağır muameleleri halkta bulunan aydın öğrenci kesimini sokağa döktü.

Aydın kesim, öğrenci ve yoksul kesiminin başlattığı eylem büyüyerek devam etti. Nitekim bu olayların en büyüğü Tiananmen meydanında gerçekleşti. O tarihlerde o meydanda binlerce protestocu ordu tarafından öldürüldü. Bu sebeple, Tiananmen meydanı o günü hatırlatmak ve yaşananları tarihi bir şekilde belgeletmek adına önemli gezilecek yerlerden biri olmuştur. Bundan mütevellit, günümüzde alana ‘Ulusun Kapısı’ denmektedir. Ayrıca şehir Çin ülkesinin en büyük şehirleri arasındadır.

Pekin Yasak Şehir

Çin hükümdarlığı tahmin edileceği üzere geçmiş dönemlerde neredeyse Asya kıtasının yarısına hükmetmiş bir hükümdarlık olmuştur. Geçmiş dönemlerde inşa edilen surları, yapılan tapınakları ve de sarayları günümüze ulaşan birçok örnek Çin hükümdarlığın kültürel, siyasal ve sanatsal olarak ne kadar gelişim gösterdiğini kanıtlıyor.

Aynı zamanda 1406 yılında inşa edilmiş ve beş yüzyıllık bir imparatorluğa saraylık yapmış Yasak Şehir, Unesco tarafından seksenli yıllarda kültür mirası listesine alınmış, ender, devasa bir saray yapıtıdır.

Her alanda gelişim gösteren Çin hükümdarlığının bu devasa sarayının çevresinde de kültür mirasında yer alan meydan ve yapıtlar da bulunmaktadır. Bunun en büyük örneği de Jingshan Parkı meydanıdır. Bu meydan, Ming imparatorluğa bağlı ordunun ayaklanması sonucu imparatorun intihar ettiği meydan olarak tarihsel açıdan büyük önem kazanır.

Yungang Taş MağaralarıDaton

Daton kentinin kuzeyinde bulunan Wuzhou dağının eteklerinde yer alan doğa harikasıdır. Nitekim her yıl milyonlarca turist çeken bu mağara hem fiziki hem de tarihsel anlamda Çin’in sembolleri arasındadır. Ayrıca, doğa harikasının yanında insan elinin de desteği ile mağara içi ya da çevresinde beş yüze yakın heykeller de bulunur. Taş heykellerin en uzunu yani en büyüğü yaklaşık on yedi metre iken en küçükleri de bir iki santim dolaylarındadır.

Bu başyapıt 2000’li yıllarda Unesco tarafından Dünya kültür mirası listesine alınmıştır. Daton kentinin simalarından olan Taş mağarası Budizm dininin ilk yapıtlarında sayılmaktadır.

Chendu Kenti, Giant Panda Breeding Base (Panda Koruma Alanı)

Dünya da son dönemlerde nesli tükenen birçok hayvan türü bulunmaktadır. Çin denince akla gelen hayvanların başında da şüphesiz Panda gelir. Dünyada nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan bu hayvan türünün son üyeleri Çin’de bu ulusal parkta bulunmaktadır.

Diğer türlere nazaran sevimlilik ve sadık hareketleri ile bilinen Pandalar bu alanda koruma altına alınmıştır. Çinin belli dağlık alanlarında da Pandalar bulunur. Nitekim Çin hükümeti tarafından bu dağlarda bulunan Pandalar koruma altına alınmıştır.

Bu alanda bir kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir kurum, Pandaların her türlü ihtiyacını üstlenmiş ve koruma görevlerini yerine getirmişlerdir. Faalde de çalışmaları Pandaları koruma kapsamında hızla sürmektedir.

Yiheyuan Yaz Sarayı, Pekin

Çin’de dağlar ve mağaralar harikalarının yanı sıra bir de deniz güzellikleri mevcuttur. Yiheyuan yaz sarı da tatilciler ve yaz severler için şüphesiz en ideal turizm merkezlerindedir. Bu yaz sarayının en büyük özelliği de Sarayda bulunan kraliyet ailesi için yapılmış olmasıdır. Bunun için 1750’li li yıllarda 290 hektar alanı kapsayacak şekilde yapılmış, en lüks dinlenme sarayıdır. Pekin’de bulunan bu devasa yaz sarayı, ülkede en iyi korunan kültür miras listesinde bulunur.

Aynı zamanda her yıl binlerce turist, geçmiş dönem olanakları ile yapılabilen bu yapay dinlenme tesisini görmek için çaba harcarlar. Yine aynı şekilde 1998 yılından Unesco , yaz sarayı denilen dinlenme tesisini Dünya Kültür Mirası arasına yerleştirmiştir.

Huanshan Dağları

Anhui eyaletinin en devasa sıra dağları arsında yer alan Huanshan dağları, Eyaletin doğu kısmında yer alır. Ülkede en yüksek dağların bulunduğu bu alanda en yüksek dağı 1 kilometre 890 metre yüksekliğinde bulunmaktadır Aynı zamanda dağın yeşillik örgüsünü çam ağaçları oluşturduğundan, Granit adlı tepeleri meşhur olmuştur.

Bir başka Gezilmesi gereken yer olan alan, Orientel Pearl Kulesidir. Burası Şangay’ da yer almaktadır. Aynı zamanda ülkenin ve bulunduğu alanın en çok bilinen sembollerindendir.

Çin’de aynı zamanda görülmesi gereken yerlerin nazarında da gidilmesi gereken şehirleri de vardır. Bu şehirler başta Şangay olmak üzere; Guangzu, Guilin, Qingdao ve Pekin’dir. Sayılan şehirlerdeki kültür ve endüstriyelliğin karışımının getirdiği haz insanların gezip görebilecekleri için bir ilgi uyandırır. Eski Zamanlarda kalan kültürel mirasların ve Tarihi eserlerin çoğunlukta olması da Çin için ideal gezi alanlarını oluşturur.

Çin’de Gezilmesi Gereken Diğer Yerler

-Toprak Askerler

-Cennet Tapınağı

-Potala Sarayı

-Batı Gölü

ÇİN MUTFAĞI

Dünyanın en çok nüfusuna sahip olan Çin, yöresel lezzetleriyle de gündeme oturmuş bir ülkedir. Nitekim televizyon ve haberlerde görüldüğü gibi böcek, kurbağa ve yılan gibi yiyeceklerinin yanında ülkemiz mutfağına benzeyen son derece lezzetli bir yöne sahip kültürel yemekleri de bulunur. Dünya da kültürel anlamda gezilmesi gereken çok yer olan Çin ülkesi nüfusunu yaklaşık 2 milyar insan oluşturmaktadır. Bu şekilde bununla doğru orantılı olarak yemek ve kültürel bakımdan gelişmiştir.

Daha önce birçoğumuzun ön yargı ile yaklaştığı Çin mutfağı, bilinenin aksine ülkemiz mutfağına benzerliği dikkat çekmektedir. Nitekim nüfusun ve coğrafyanın genişliğine oranla Çin mutfağı da renkli ve çeşit bakımından bol türdedir. Her lezzetten ve damaktan yemek çeşidi bulunan Çin, özellikle makarnayı dünyaya kazandırmakla rivayet edilir. Günümüzde özellikle ülkemizde de bol bol tüketilen makarna, ilk olarak Çin hükümdarlığında yapılmıştır. Hali hazırda Çin’in en çok tükettiği besinlerin başında makarna gelir. Makarna sanılanın aksine Çin de sade biçiminde pişirilmez. Makarnaya ait birçok türden lezzetleri bulunur; tavuklu makarna, acılı karışık makarna gibi…

Çin mutfağını daha yakından tanımak amacıyla, öne çıkan lezzetlerini daha yakından tanımamız şarttır. Nitekim Çin Mutfak kültüründe çeşitlilik çoktur.

Çin her en kadar Türker ile iç içe yaşamış da olsa, kültürler bakımdan incelendiğinde Türk ülkelerinden bağımsız bir mutfakları bulunmaktadır. Türk damak tadına uygun olmadığı gibi, Türkiye ile de damak tadı bakımından oldukça farklılıklar bulunmaktadır. Çin mutfağı genellikle deniz canlılarının kızartma ve haşlanma olarak ağırlık v erildiği bir kültüre sahiptir. her ne kadar Türkiye Akdeniz mutfağına shaip olsa da, ülkemizde alışılmamış lezzetlerin ve tariflerin bulunduğu bir kültürel yapısı bulunmaktadır.

Shou Zhuafan

Bu yemek, ülkeye giden Müslüman kesimin imdadına yetişen ilk yemeklerdendir. Çin e ilk kez goden biri özellikle restoran ve lezzetlerin ehemmiyetine güvenemez. Kişi haber ve televizyonda duyduğu ya da araştırdığı kadar ön yargılı davranır.

Öncelikle Çin de neredeyse her restoran ve sokak satıcısında bulunan bir tür piriç pilavıdır. Yemeğin kökeni Çin tarihinde kuruluşuna kadar iner. Yapılışı da lezzetiyle ters orantılı olarak basittir. Öncelikle yağda kızartılan pirince belli baharat ve tavuktan yapılmış aroma yedirilir. Yaklaşık yarım saat kızgın ateşte pişirilir. Bu yemeğin önemli tarafı Lapa lapa olması gerektiğidir. Bu lapalığı pirince asıl lezzeti verir.

Karidesle Yapılan Mantı, Xiajiao

Çin mutfağı belli yemek kültürü tarafından ülkemiz mutfağına benzemektedir. Bire bir olmasa da Karidesli mantı yemekleri, ülkemizde özellikle Kayseri kökenli mantıya hem lezzet hem de görüntü itibari ile benzemektedir. Nitekim tek farkı iç harcı ve karidesin mantıda kullanılması olmuştur. bu yemeğin yapılışı da gayet sağlıklı ve lezzetlidir.

Öncelikle karidesler gerekli yerlerinden temizlenir ve bir müddet sıcak suda bekletilir. Suda bekletilen karidesler nemleştiği anda da belli bir sos ile normal olarak hazırlanan hamurun içerisine baharatlarla hapsedilir. Gerekli kapatılma ve düzenlemeler yapıldıktan sonra da buharda pişirilir. Pişirilme süresi de en az kırk dakika civarlarındadır. Buharda pişirilmesi ve karides gibi sağlıklı deniz gıdasının kullanılması, yemeği hem lezzetli hem de sağlıklı kılmaktadır. Bu açıdan turistlerin seçtikleri ilk yemek de Xiajiao olmaktadır. Ayrıca bu yemekte ekstra olarak zencefil ya da yeşil soğanlı bir biçimde yapılması da tercihe bağlı kılınıyor.

Pekin Ördeği, Beijing Koaya

Yemeğin geldiği tarih çok eskiye dayanır. Pekin şehrinin adeta sembol kültür yemekleri arasında bulunan Beijing Koaya özel olarak bölge de bol bulunan çiğde ağacı odunlarının harları arasında pişirilir. Eski zamanlarda kraliyet menüsünün en üst kısmında yer alan bu yemek, estetik ve haz görüntüsü ve de lezzeti ile dikkati çekmektedir. Pekin’in en ücra köşesinde bile yapılıp satılan bu yemek, özellikle Tiananmen meydanındaki Restoranlarda bolca yapılır. Yapılışı da tahminlerin aksine basittir. Öncelikle ördek eti hazırlanan bol baharatlı sosla terbiye edilir. Terbiye belki zaman aralığında yapılır. Daha sonrasında ise belirtildiği gibi çiğde ağacı odunlarının ateşi ile yaklaşık bir saat pişirilir. Son olarak mezeler ile sunumu yapılır.

Chongqing Huoguo

Çin’in yemek kültürü bol çeşit ve damaklarla doludur. Nitekim Özellikle Sichuan eyaletinde nam salmış Huoguo yemeği acılı servis edilişle dikkat çekmektedir. Bu yemek diğer yemeklerden farklı olarak servis edilme ve yapılış aşamasında ortaya konur. Öncelikle gerekli materyaller masanın ortasına müşterinin masasına bırakılır ve daha sonra içi derin kaplara su konur. Bu sular piştikten sonra yağ ve baharat eklenerek belli lezzeti bulunan bir aroma elde edilir. En son kısımda da masaya getirilen etler müşteriler tarafından suya batırılarak yenir. Hem acılısı hem de acısız olanı da servis edilmektedir.

Chunbing, Çin Böreği

Adından da anlaşılacağı üzere bir tür sigara böreğidir. Yörelerde geleneksel olarak kutlanan bayram olan bahar bayramında tüketimi sağlanan lezzetli bir börek türüdür. Yufkanın içine isteğe bağlı olarak ( Sebze, meyve, tavuk, et, karışık…) bir iç yerleştirilir ve sarılır. Son olarak yağda kızartılan bu yemek atıştırmalık olarak değer kazanır.

Kung Pao Tavuk Sote

Çin mutfak kültüründe bir tür tavuk sote yemeğidir. Sote için hazırlanan etler ilk önce baharatla terbiye edilir ve daha sonra sotelenir. Sunumu sırasında ise dilenirse mısır unu ya da soya sosu ile ikram edilir. Artı olarak yanında da soğan havuç ve benzeri sebzeler ile lezzet ve sağlık kalitesi arttırılır.

Ganchaoniuhe, Çin Eriştesi

Haber ve görsel basında da birçok izleyicinin gördüğü erişteler de özellikle Çin mutfağında önemli bir kültüre sahiptir. Nitekim normal şekilde el işi ile hazırlanan erişteler, doya sosu, sığır eti ve isteğe bağlı olarak da belli yeşillikler katılarak pişirilir. Sunumunda da baharatlar ve çeşnilerle süslendirilir. Son olarak ortaya vazgeçilmez bir lezzet çıkmaktadır. Çin hemen her bölgesinde meşhur olan bu yemek özellikle ülkenin kuzey kesiminde rağbet görmektedir.

Mapo Doufu

Çin’in en çok rağbet görülen soslu geleneksel çili yemeğidir. Yine aynı şekilde Çin’in Sichuan kentinde yapılan özellikle acı olmasıyla ünlü bir yemektir. Yapılışı , tofu parçaları kızarana kadar ateşte pişirilir, daha sonra pişirilmesi tamamlanan tofu parçacıkları, fasulye ve çili’li bir karışıma; yağda kızartılmak üzere konur. Harmanlanan bu lezzete en son olarak acı seviyesi oldukça yüksek olan bir sos karışımı eklenip servise hazırlanır. Özellikle acı severler için tavsiye edilen yöresel yemekleri arasındadır.

 –Nangbaorou, Çin tarzı et ekmek

Özellikle Çin’in Xinjiang kentinde en çok rağbet gören bir tür pide tarzı yemek türüdür. Bu semtin restoranlarında turistlerin ilgisini kendine çeken bu yemeğin yapımı da biraz meşakkat isteyen bir durumdur. Yapımı patates haşlanarak başlanır. Haşlanan patates soğanla birlikte ete yedirilir. Oluşan harç ile biraz baharat karıştırılarak daha önce hazırlanan pidenin üzerine serilir. Fırın ateşinde yarım saat boyunca pişirilen bu yemek ister acılı yenir ister ise acısız.

Ton Balıklı Karides Cips

Deniz mahsulleri adına bir çok lezzeti bulunan Çin mutfağımın güney kesiminde en meşhur yemeklerdendir. Öncelikle bu yemek için ihtiyaç olunan malzemeler cips, karides, ton balığı ve taze biberiye. Öncelikle karides cipleri yağda kızartılır, yağları peçete yardımıyla süzülür. Daha sonra alınan ton balıkları eşit şekilde elde edilen karides cipslerinin üzerine dengeli bir şekilde serilir, biberi ile sunumu yapılır. Bu lezzet belirtildiği gibi Çin’in deniz mutfağının en önemli yemek kültürleri arasında yer almaktadır.

Çin mutfağı her yöresinden farklı lezzetlerle donatılmış bol çeşitli bir mutfaktır. Nitekim birçok çeşitte yemeği vardır. Diğer mutfak lezzetleri de şu şekildedir.

-Lahana Salatası

-Kızarmış Pilav

-Acılı Ekşili Çorba Çeşitleri

-Biberli Dana eti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
whatsapp

Sizi Arayalım

Telefon numaranızı bu sayfa aracılığı ile bizlere ulaştırın.
Bilgi & Randevu için hemen sizleri arayalım.

  • ×