Vize Nedir Vizeye Nasıl Başvurulur? - Eraytur
Haber

Vize Nedir Vizeye Nasıl Başvurulur?

Yurtdışı seyahati her insanın hayali olan bir aktivitedir. İnsanlar iş maksatlı ya da tatillerini değerlendirmek, farklı kültürden insanlarla tanışıp yeni yerler keşfetmek adına yurtdışına seyahat tecrübesi elde etmek istemektedir. Yurtdışına çıkmak için sahip olunması gereken belgelerden pasaportun yanında, gidilecek yabancı ülkeden giriş izni olarak nitelendirilebilen vize alınması gerekmektedir.

Dolayısıyla yurtdışına çıkma planı kuran kişilerin kafasında Vize ne demek, Vize Nedir NASIL ALINIR soruları başta olmak üzere pek çok soru işareti belirmektedir. Vize, kişilerin gitmek istediği söz konusu ülkenin talep etmesi durumunda alınmaktadır. Gitmek istenen ülke vize alınmasını zorunlu görmüyor ise Vize Nasıl ALINIR gibi sorulara cevap aramaya da gerek kalmamaktadır.

Vize Nedir Vizeye Nasıl Başvurulur?

Kişinin yurtdışına çıkmak istemesindeki amacına göre vizeler çeşitli türlere ayrılmaktadır. Tatil ve eğlence amacıyla, iş amacıyla veya öğrenim durumlarıyla ilgili olarak yurtdışına çıkmak isteyen kişinin alması gereken vize türü farklılık gösterir.

Nitekim yurtdışında öğrenim görmek isteyen ya da dil kursu, Erasmus gibi destek eğitimleri amacıyla yurtdışına çıkmak isteyen öğrenciler genelde Üniversite vize nedir sorusunun cevabını aramaktadır. Öğrenci vizesi olarak adlandırılan vize türü de alınma zorunluluğunun olup olmaması ve vize başvurusu sırasında istenen belgeler konusunda aynı şekilde ülkeden ülkeye farklılık arz etmektedir.

Vize Nasıl Alınır?

           Günümüzde ülkeler arasında farklı vize anlaşmaları yapılmaktadır. Ülkeler arası vize anlaşma türlerinden birisi de Schengen vizesidir. Schengen vize nedir diye merak eden kişiler için; Schengen Vizesi, Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından vatandaşlarına sunulmuş bir seyahat serbestesidir. Schengen vizesi sayesinde AB vatandaşları, herhangi bir vize alma zorunluluğu bulunmadan Schengen bölgesi olarak belirlenen bölge içerisinde sadece kimlikleri ve pasaportları ile serbestçe seyahat etme imkânına sahip olmaktadır.

Büyük avantajlara sahip Schengen vizesi Nasıl ALINIR hususunda seyahat edilmek istenen ülkenin temsilciği vasıtasıyla alınabildiği gibi, 2020 yılının Şubat ayından itibaren internet üzerinden elektronik başvuru imkanı da bulunmaktadır. Bireysel olarak temsilcilik vasıtasıyla Schengen vizesi başvurusu yapmak isteyen kişiler, öncelikle söz konusu temsilcilik tarafından istenilen belgeleri temin etmesinin ardından, internetten e- randevu almalı ve başvuru işlemlerini tamamlamalıdır. Schengen vizesi dahil olan ülkeler arasında Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Yunanistan, İtalya ve İspanya’yı saymak mümkündür.

Vize Almak Neden Zorunlu?

            Vize alma zorunluluğu olan bir ülkeye giriş yapılmak istendiğinde vizesiz giriş mümkün değildir. Vize almak için başvurulabilecek kurumlar gitmek istenilen yabancı ülkenin konsolosluğu veya vize almaya yardımcı olan güvenli aracı kurumlardır. Vize başvuru işlemlerini bireysel olarak konsolosluklar vasıtasıyla doğrudan yapmak isteyen kişiler, vize başvurusu yapmaya gitmeden önce gerekli belgeler konusunda araştırma yapmalı, vize başvurusu yapılacak olan ülke konsolosluğunun isteği belgeleri temin etmeli ve bu işlemlerden sonra konsolosluklara gitmelidir.

Bu aşamada, konsolosluk görevlilerinden gerekli bilgilendirmeler alınmakta ve vize başvurusu yapacak kişilerden dilekçe doldurmaları istenmektedir. Bunun yanında ikinci bir seçenek olarak, vize başvurusu işlemlerini kişinin yerine halleden güvenli aracı kurumlar da mevcuttur. Sayfada gezinme imkanı bulanlar için, vize başvurusu yapılmak istenen ülkelerin başvurusu esnasında kişinin temin etmesi gereken belgeler konusunda farklılık olmakla birlikte genel anlamda her ülkenin istediği belgeler arasında şunları saymak mümkündür:

Pasaport, biyometrik fotoğraf, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, banka hesap dökümü, ikametgah belgesi, mesleki durum belgesi, evlilik cüdanı ( evli olanlar bakımından). Vize başvurusu için gerekli olan belgelerin yıpranmamış ve eskimemiş olması, yazılarının okunabilir olması önemlidir. Vize almak üzere başvuran kişiye vize verip vermemek söz konusu başvurulan ülkenin takdirindedir.

Yurt dışına seyahat etmek isteyen kişilerin, öncelikle seyahat edeceği ülkenin konsoloslukları ya da ilgili kurumları ile iletişime geçerek vize başvurusunda bulunması gerekiyor.

Vize başvuruları havalimanı ve sınır kapılarında bulunan gişelerden yapılabileceği gibi direkt olarak ilgili ülkenin konsolosluklarından ya da ülke tarafından yetkilendirilen aracı kurumlara da yapılabiliyor. Başvuru yapılan vizenin türüne göre vize başvuruları internet üzerinden online olarak da yapılabiliyor. Peki, vize nedir ve vize başvurusu yapacak kişilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Vize Nedir? Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Vize başvurusu yapacak kişinin öncelikle yapacağı seyahatin amacını belirlemesi ve buna uygun vize için başvuru yapması gerekiyor. 90 günden daha kısa sürecek seyahatler için kişilerin ilgili konsolosluklar ile iletişime geçerek Schengen vizesi için randevu alması gerekiyor.

Alınan randevu tarihine kadar ise kişinin kendisinden istenilen belgeleri bir araya getirmesi ve kendisine verilen randevu tarihinde vize başvurusunu yapması gerekiyor. Ailecek gidilecek seyahatler için yapılacak vize başvurusu için tüm aile bireylerine ayrı dosyalar oluşturulmalı ve her birey için ayrı ayrı vize başvurusu yapılmalıdır.

Vize Başvurusunda İstenilen Belgeler Nelerdir?

Vize başvurusu yaparken kişilerden istenilen belgeler, başvuru yapılan vize türüne ve ülkeye göre farklılık gösterebilmektedir. Vize başvurusu yapan kişinin, başvuru sırasında kendisinden istenilen vize başvuru formunun yanında; en az 6 ay kullanım süresi bulunan pasaport, 6 ay içerisinde çekilmiş ve daha önce vize başvurusunda kullanılmamış biyometrik fotoğraf, en az 30 bin TL değerinde seyahat sağlık sigortasının eklenmesi gerekiyor. Yapılan vize başvurusunun onaylanma sürecini hızlandırmak için, seyahat edecek kişilerin banka hesap bilgilerinin de evraklar arasına eklenmesi gerekiyor. Seyahat edecek kişinin banka hesabında bulunan bakiye miktarı, seyahat masraflarını karşılayacak düzeyden daha düşükse kişinin masraflarını karşılayacak birinci dereceden yakın akrabasından alınan dilekçe ve banka hesap dökümü bilgilerinin vize başvuru evrakları arasına eklenmesi gerekiyor.

Başvuru yapacak kişilerin, çalıştıkları kurumdan seyahat süresince izinli olduklarını gösteren belgeler ile birlikte SGK belgeleri gibi sigorta bilgilerini belirten evrakların da vize başvuru evrakları arasına eklenmesi, başvurunun onaylanma sürecini hızlandırmaktadır.

Vize başvurusunda bulunan kişiler, aile ziyareti gibi nedenler ile seyahat planlıyorsa bu kişilerin vize başvurusunda bulundukları ülkede ziyaret edecekleri akrabalarından aldıkları davetiye mektuplarını ve akrabalarının iletişim ve adres bilgilerini de evraklar arasına eklemesi gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
whatsapp

Sizi Arayalım

Telefon numaranızı bu sayfa aracılığı ile bizlere ulaştırın.
Bilgi & Randevu için hemen sizleri arayalım.

  • ×