Muvafakatname Nasıl Alınır? - Eraytur
Eraytur Blog

Muvafakatname Nasıl Alınır?

Muvafakatname belgesi 18 yaşından küçük kişilerin yurtdışı seyahatlerinde kullanılmak için düzenlenen bir ebeveyn izin belgesidir. Yurtdışı seyahatleri için istenen muvafakatname noter aracılığı ile alınmalıdır. 18 yaşından küçük çocuklar tek başlarına veya ebeveynlerinden biri ile seyahat edebilir, her iki durumda da ebeveyn izni alınmalıdır.

Çin Vize Başvuruları Başladı

Muvafakatname Nasıl Alınır?

Yurtdışı seyahatine yalnız çıkacak 18 yaş altındaki şahıslar için her iki ebeveynin imzası gereklidir, uçak bileti rezervasyonları daha önceden yapılmış olmalıdır. Çocuğun pasaportu ve noter onaylı muvafakatname seyahat esnasında yetkili kişilere sunulur. Yetkili şahıslar 18 yaş altındaki kişilere uçağa dek eşlik ederler.

18 yaş altındaki çocuklar bir ebeveynleri ile geziye çıkacaklarsa diğer ebeveynden imzalı ve noter onaylı muvafakatname alınmalıdır. Seyahate çıkmayacak ebeveyn notere gerekli evrakları sunarak ıslak imza ile muvafakatnameyi onaylar.

Yurtdışı seyahatleri için düzenlenen muvafakatname son 6 ay içinde alınmış olmalıdır, gerekli evraklar notere verilmelidir. Ebeveynler izin verdiği takdirde 18 yaş altındaki çocuklar üçüncü bir şahıs ile okul gezisi gibi gezilere çıkabilir.

Muvafakatname Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

18 yaş altındaki çocukların ülke dışına yapacakları seyahatler için muvafakatname düzenlenmesi zorunludur. Muvafakatname mutlaka noter onaylı olmalıdır.

Muvafakatname düzenlenirken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Muvafakatname tek düzen içinde hazırlanmalı ve kesinlikle noter tarafından onaylanmalıdır.
  • Muvafakatname 18 yaşından küçük çocukların ebeveynlerinin ıslak imzası ile düzenlenir.
  • 18 yaş altındaki çocukların iki ebeveyni de noterde olmalıdır. Boşanmış kişilerde velayet hakkına sahip ebeveyn muvafakatname işlemlerini yürütür. Seyahate çıkmayacak ebeveyn mutlaka noter huzurunda olmalıdır.
  • Seyahate çıkacak küçük yaştaki çocukların kimlik kartları ve öğrenci belgeleri noter çalışanlarına verilmelidir.
  • Ebeveynlerden birinin vefat etmiş olması halinde gerekli belgeler notere sunulmalıdır.
  • Vasi gözetiminde bulunan çocuklar için vesayet belgesi notere verilmelidir.
  • Muvafakatnamede seyahatin durumu belirtilmelidir. Yalnız seyahat edeceklerin, bir ebeveynle gideceklerin ya da üçüncü şahıslara emanet edilecek çocukların durumu açıkça belirtilmelidir. Öğretmen gibi üçüncü şahısların adı Muvafakatnamede geçmelidir.
  • Kimi ülke sınır kapılarında muvafakatname yeminli tercümesi istenmektedir. Yeminli tercümandan alınacak diğer dillerdeki muvafakatname örneği 18 yaş altındaki çocuğun yanında bulunmalıdır.

Muvafakatname düzgün bir şekilde düzenlenmeli, noter tarafından istenen belgeler eksiksiz olarak verilmelidir. Noter gerekli hallerde muvafakatname vermeyebilir, bu durum göz önüne alınarak başvuruların doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. 18 yaş altındaki kimselerin yasal yurtdışı seyahati için muvafakatname belgesi mutlaka hazırlanmalıdır.

Muvafakatname İçin Gerekli Evraklar

Muvafakatname düzenlenmesi için notere başvurmak ve gerekli evrakları vermek gereklidir. 18 yaşından küçük çocuklar tek başlarına da yurtdışı seyahatinde bulunabilir, ama bunun için ebeveynlerinin imzalı muvafakatnamelerini yanlarında taşımalıdır.

Muvafakatname nedir ve nasıl alınır diye araştırma yapan kişiler Muvafakatname için gerekli evrakları da araştırmaktadır. Noter tarafından istenen tüm belgeler önceden hazırlanmalı ve muvafakatnemenin çıkacağı gün notere teslim edilmelidir.

Muvafakatname için gerekli evraklar şunlardır:

  • 18 yaşından küçük çocukların kimlik kartları-nüfus kağıtları, öğrenci ise öğrenci belgeleri
  • İki ebeveynin kimlik kartları-nüfus cüzdanları
  • Boşanan ebeveynler için boşanma ilamı ve çocuğun velayetinin hangi ebeveynde olduğunu gösteren mahkeme kararı
  • Vefat eden ebeveyn için ölüm belgesi
  • Vasi gözetiminde olan çocuklar için mahkemece verilen Vesayet İlamı

Gerekli belgeler hazırlandıktan sonra Noter tarafından Muvafakatname hazırlanır ve ilgili ebeveyn-vasi tarafından ıslak imza ile onaylanır.

Muvafakatname Geçerlilik Süreleri

Noter muvafakatname geçerlilik süresi ne kadardır sorusunun cevabı seyahat izin belgesinin seyahat süresince düzenlendiğidir. Tek başlarına seyahat edecek 18 yaş altındaki çocuklar adına seyahat rezervasyonları yapılmış olmalıdır. Çocuğun yanında seyahat edecek ebeveyn ya da öğretmen gibi üçüncü bir şahıs varsa o kişinin ismi muvafakatnamede geçmelidir.

Bütün Schengen ülkeleri için muvafakatname düzenlenmesi zorunludur. Çekya gezilerinde özel muvafakatname istenmektedir. İspanya için hazırlanan muvafakatnamelerde İspanya ibaresi muhakkak geçmelidir. İspanya vizeleri hakkında daha detaylı bilgi için İspanya vize rehberi sayfamızı ziyaret ediniz.

Kanada ve ABD gibi ülkelerde muvafakatname yeminli tercümesi hazırlanmalıdır. Ülke sınır kapılarında bu belgenin gösterilmesi istenmektedir. Kanada vizeleri detaylı bilgi için Kanada vize rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Muvafakatname sahibi 18 yaşından küçük çocuklar seyahatlerini tek başlarına ya da ebeveynlerinden biri ile yapabilmektedir. 18 yaşından küçük çocuklar yurtdışına seyahat edebilir. Muvafakatname düzenlenmesi hakkında daha fazla bilgi almak için ve gidilecek ülkenin vize işlem süreci hususunda bilgilenmek adına vize uzman danışmanlarımızdan ücretsiz bilgi alabilirsiniz.

Muvafakatname Nedir?

Muvafakatname yetkisi olan bir kişinin yetkisi olmayan bir birey için izin vermesi anlamına gelen belgedir. Yani bu belge bir izin, uzlaşma, onay verme amacı taşıyan resmi belgedir.

Sıklıkla hukuki işlemler için kişilerin karşısına çıkan bu terim 18 yaşından küçük olan bireylerin ailesi tarafından izin sağlanması, avukatlara hukuki işlemler için izin verilmesi, alım ya da satım gibi işlemlerin üçüncü kişiler tarafından yapılması için bu belge alınır.

Sözlük anlamı olarak bakıldığında muvafakatname nedir;

  • Bir kişinin bir duruma izin verdiğini belirten özel belgedir.
  • Bir kişinin kendinden başka üçüncü kişilerin o kişi adına işlem yapabilmesini sağlamak için verilen özel izin, kabul ve yetkilerin sunulduğu belgedir.
  • Oturulan bir evin satılması için eşten de alınması gereken izin belgesidir.

1.Muvafakatname Pasaport

Pasaport almak isteyen kişilerin ilk olarak İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giderek evrakları ile beraber pasaport başvurusunda bulunması gerekir. Ancak bireysel olarak bu işlemi gerçekleştirebilecek kişiler yalnızca 18 yaşından büyük olan kişilerdir.

18 yaşından küçük olan bir kişinin pasaport alabilmesi için muafaktname alması gerekir. Bunun için kişiler pasaport başvurusunda bulunmadan önce noterden randevu alarak velisi ile beraber notere gitmelidir.

Hazırlanan dilekçe ve evraklar ile beraber kişinin velisi olan ebeveyn ergin olmayan ya da kısıtlı olarak görülen kişilerin yurtdışına çıkması için izin verdiğini belirten özel belge alınması sağlanır.

Daha sonra ergin olmayan kişi başvuruda bulunurken evraklarının içerisine muhafakatname belgesini de eklemelidir.

2.Noter Muvafakatname Geçerlilik Süresi

Muvafakatname ne demek; noter aracılığı ile alınan ve farklı amaçlar için kullanılan onay, izin ya da yetki belgesidir. Bu belgenin alınabilmesi için öncelikle yetki ya da izin vermek isteyen kişinin kendisinin notere gitmesi gerekir.

Yapılan işlemler sonucunda kişilere noterden onaylı belge verilir. Verilen muvafakatname geçerlilik süresi için ise herhangi bir süre sınırlaması bulunmaz. Eğer kişi bu belgeyi sonlandırmak istemezse belge geçerliliğini korumaya devam edecektir.

Yetki ve izin belgenizi edindikten sonra işlem bittiğinde bu izni ortadan kaldırmak isterseniz yeniden noter ile işlemlerinizi gerçekleştirerek yetkilerinizi diğer kişilerden alabilirsiniz.

  1. Çocuğun Yurtdışına Çıkarılması Muvafakatname

Kişilerin yurt dışına çıkması, vize ve pasaport işlemlerini gerçekleştirmesi için 18 yaşından büyük olması gerekir. Ancak bazı durumlarda 18 yaşından küçük olan kişinin yurtdışı seyahatine çıkması gerekebilir.

Bu durumda 18 yaşından küçük çocuğun yurtdışına çıkışı için veli olan ebeveynin notere giderek izin verdiğini belirtmesi gerekir. Seyahatin izin dahilinde yapılıyor olması çocuğun yurtdışına çıkma hakkını elde etmesini sağlar.

Yurtdışına çıkma işlemi çocuk için üç farklı şekilde gerçekleştirilebilir;

  • Çocuğun bir yabancı ile çıkarılması: Bu durumda hem anne hem de baba çocuğun belirtilmiş olan yabancı ile seyahat etmesine izin verdiklerini belirtmesi gerekir.
  • Çocuğun tek bir ebeveyn ile çıkarılması: Tek bir ebeveynin de çocuğu yurtdışına çıkarma hakkı bulunmaz. Bu nedenle seyahate dahil olamayacak ebeveynin eşi ile çocuğunun çıkmasına izin verdiğini belirtmesi gerekir.
  • Çocuğun tek başına çıkması: Anne ve baba çocuğunun tek başına yurtdışına çıkması için izin verebilir.

4. Pasaport Muvafakatname

Pasaport alınması sırasında kişilerin belirli evraklarını teslim etmesi beklenir. Bu evraklar içerisinde en önemli evrak kişinin kimliğidir. Eğer bir kişi pasaport için başvuruda bulunmak istiyorsa 18 yaşından büyük olmalıdır.

Yurtdışı seyahati gerçekleştirmek isteyen ve 18 yaşından küçük olan kişilerin ise muvafakat belgesi pasaport evraklarının içerisinde yer alıyor olmalıdır.

Eğer tek bir seferde birden fazla çocuk beraber olarak seyahat edecek ise her bir çocuk için ayrı belge alınmasına gerek yoktur. Belgeyi hazırlayan ebeveynler tek bir belge içerisinde dilediği kadar çocuğa seyahat için izin verebilir.

Bunun için kişilerin belgenin en üst bölümünde çocuklar için ayrılmış yerde adı, soyadı, doğum tarihi ve doğum yerini belirtmesi gerekir.

Ancak çocuklar aynı zamanda farklı yerlere seyahat gerçekleştirmek istiyorsa her bir çocuk için o ülkenin konsolosluğuna hitaben belge hazırlanması ve bu belgelerin tamamının noterden onaylanması gerekir.

5. Muvafakatname Örneği Pasaport

Hazırlanan muvakkatnamenin geçerli bir nitelik taşıması için belirli şartları karşılıyor olması gerekir. Noter ile hazırlanan bu belge için kişiler kendi belgelerini oluşturmalıdır. Bu nedenle içerisinde yer alacak bilgilerin eksiksiz bilinmesi önemlidir.

18 yaş altı muvafakatname örneği şu içerikleri barındırmalıdır;

  • Hangi büyükelçilikten vize alınmak isteniyorsa belge bu büyükelçiliğe hitaben yazılmalıdır.
  • Çocuk ya da çocukların adı, soyadı, doğum yeri ve doğum tarihi belgenin en üstünde yer almalıdır.
  • Kişinin ve çocuklarının ikamet ettiği açık adres yazılmalıdır.
  • Seyahati çocukların yalnız mı yoksa başka bir yetişkin ile mi gerçekleştireceği belirtilmelidir. Eğer çocuklara başka bir yetişkin eşlik edecek ise bu yetişkinin bilgileri de eklenmelidir.
  • Muvafakat eden anne ve babanın ismi yer almalıdır.
  • Tüm bu bilgilerin altına kişinin “Yukarıda belirtilen çocuklarım için belirlenmiş olan tarihte seyahat etmesine izin veririm. Tüm bu izni yetkili makamlara bildiririm.” temasında bir metin düzenlenmelidir.
  • Tarih, imza ve noter onayının ardından belge artık uluslararası geçerli bir niteliğe sahip olacaktır.
  • Hazırlanmış olan bu belgenin yeminli tercüman ile teslim edilecek büyükelçiliğin dilinde çevrilmesi önemlidir.

6. Seyahat Muvafakatnamesi

Yurtdışına seyahat gerçekleştirmek isteyen kişilerin ülkemiz kanunları gereğince 18 yaşından büyük olması gerekir. 18 yaşından büyük olmayan kişiler ise ailesi ile beraber rahatlıkla seyahat düzenleyebilir.

Ancak 18 yaşından küçük olan bireyin yanında ebeveyni olmadan seyahat etmesi gerekiyorsa muvakatname alması zorunludur. Bu belge noter ile onaylanmalı ve gidilecek ülkenin konsolosluğunun diline çevrilmesi gerekir.

Noterden alınacak olan bu belge çocuğun ebeveyni tarafından alınabilir. Eğer çocuğun ebeveyni bulunmuyorsa çocuğun velayetine sahip olan kişi de bu belge için başvuruda bulunabilir.

Eğer ergin olmayan bir kişi pasaport için muvafakatname sahibi değil ise hem pasaport hem de vize alması mümkün olmayacaktır.

7. Yurt Dışına Çıkış Muvafakatname Örneği

Yurtdışına çıkış muvafakatnamesi almak için kişilerin belirli bir dilekçe doldurması gerekir. Bu dilekçe içerisinde bulunan temel konu velayeti olan kişinin çocuğun tek başına ya da bir başka yetişkin ile yurtdışına çıkmasına izin verdiği olacaktır.

Yurtdışı muvafakatname örneği şu şekildedir;

  • Belgenin en üst bölümüne hangi ülkenin büyükelçiliğine bu belgenin oluşturulduğu belirtilmelidir.
  • Başlığın hemen altına çocuğum / çocuklarım olan diye yeni bir küçük başlık atarak hangi çocuğunuza ya da çocuklarınıza izin vermek istiyorsanız adını, soyadını, doğum tarihini ve yerini yazmalısınız.
  • Daha sonra yaşadığınız adresi, varsa kimler ile çocuklarınızın seyahat edeceğini ve belgeyi hazırlayan kişinin kim olduğunu yazmalısınız. Bu bilgilerin altına ise diğer ebeveynin bilgilerini eklemelisiniz.
  • Bilgi düzenlemesi yapmanızın ardından yukarıda adı ve kimlik bilgileri yazılı çocuklarımın pasaport düzenlenmesi ve yurt dışına çıkmasına izin veriyorum yazarak dilekçenizi oluşturmalısınız.
  • Daha sonra izin belgesini düzenleyen kişi belgenin ona ait olduğunu kanıtlayan bir bölüm düzenler.
  • Kişi ve noter imzasını attıktan sonra belge artık geçerliliğini sağlar.

Bu belge hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekildedir;

  • Belgede tüm bilgilerin açıkça belirtildiğinden emin olunmalıdır. Seyahat içerisinde yer alacak kişilerin kim olduğu, TC kimlik numaraları ve aileniz / çocuklarınız ile bağlantısının ne olduğu evrak içerisinde yer almalıdır.
  • Belgenizin içerisinde kendinizi mutlaka net bir şekilde tanıttığınız bölüm olmalıdır. Bu bölümde kendi kimlik numaranızı, anne ve baba adınızı, ikamet ettiğiniz yeri belirtmeniz gerekir.
  • Seyahat boyunca çocuklarınızın ve varsa çocuklarınız ile seyahat edecek kişinin hangi ülkede nerede kalacağına yer vermelisiniz.
  • Dilerseniz seyahat tarihlerini belirterek yalnızca bu tarihler için izin verdiğinizi belirtebilirsiniz. Dilerseniz de ikinci bir izne kadar izin sürenizin olduğunu iletebilirsiniz.
  • Tüm belgenizin spesifik ve gerçekleştirilecek seyahate özel bilgiler ile oluşturulması gerekir. Genel bilgiler ile hazırlanan evraklar güvenlik açısından yeterli olmadığı için evrakınızda yeniden düzenleme talep edilebilir.

8. Seyahat Muvafakatnamesi Örneği

Yurtdışı muvafakatname alınabilmesi için çocuğun velayeti bulunan kişi ya da ebeveynleri notere giderek gerekli işlemleri yapmalıdır. Bu işlemler için ise izinin verildiğini belirten bir belge hazırlanması önemlidir.

Pasaport için muvafakatname örneği şu şekildedir;

  • Öncelikle izin vermek isteyen kişi hangi çocuk ya da çocuklarına izin vermek istiyor ise belirtmelidir. Bu çocukların kimlik bilgilerinin de paylaşılması gerekir.
  • Daha sonra izni vermek isteyen kişilerin bilgileri yer alır. Ayrıca çocukların seyahatlerini nasıl gerçekleştirileceği belirtilir. Eğer çocuklara başka bir yetişkin eşlik edecek ise bu kişinin bilgilerinin de paylaşılması gerekir.
  • Tüm bunların ardından ilgili makamlara belirtmiş olduğunuz çocuklarınız için pasaport ve seyahatlerine izin verdiğinizi belirten bir metin oluşturmalısınız.
  • Metini düzenleyen kişi bu metinin altına adını soyadını yazarak imza atar.
  • İmzanın altına ise kişilerin kim tarafından yazıldığı ve kimlik numarasının anne baba adının neler olduğu belirtilir.
  • En alta ise noter imza atarak belgeyi sonladırılmalıdır.

Yani kişinin en üstte yazdığı bilgilerin ardından sunulması gereken metin ortalama şu şekildedir;

“Yukarıda belirtilmiş ve kimlik bilgileri eklenmiş çocuklarımın XX/XX/XXXX tarihlerinde Annesi (Annenin TC kimlik numarası yazılmalı) TC nolu (Anne adı yazılmalıdır.) ile (Ülke adı yazılmalıdır) ülkesinde (Ülke içerisinde konaklamanın gerçekleştirileceği yerin açık adresi ve adı yazılmalıdır) isimli otelde konaklamalarına muvafakatımın bulunduğunu kabul ve beyan ederim.”

Bu belge sizin durumunuza özel olarak revize edilebilir, çocuğunuzun pasaport alması, pasaport yenilemesi ve seyahatleri boyunca istedikleri gibi seyahat etmelerini kabul ettiğinizi de ekleyebilirsiniz. Eğer bunların dışında özel durumlarınız bulunuyorsa bu durumları de belgenizin içerisine ekleyerek yasal bir izin haline getirebilirsiniz.

9. Muvafakatname İçin Gerekli Belgeler

Muvafakatname belgesi almak isteyen kişilerin notere başvuruda bulunması gerekir. Bu başvuru sırasında ise kişinin yalnızca nüfus cüzdanına sahip olması beklenir. Genellikle nüfus cüzdanı dışında herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmaz.

Ancak kişinin durumu, ebeveynlerin olmaması ya da farklı olaylarda muvafakat belgesi alınırken ekstra evrakların istenmesi de beklenebilir. İşleme göre noter kişilerden ekstra bir belge isteme hakkına sahiptir.

Nüfus cüzdanınızın yanında noter sizden belgenizi önceden oluşturmanızı isteyebilir. Notere ya da Emniyet Müdürlüğü’ne gitmeden önce izin belgenizi oluşturmanız ve imzalamanız işlemlerinizin çok daha kısa sürmesine yardımcı olacaktır.

Aksi takdirde başvurunuzu yaptığınız yerde belgenizi hazırlamak için vakit kaybetmeniz gerekecektir. Önceden hazırladığınız belge eksik, yanlış ya da yetersiz olarak görülürse sizden yeni bir belge hazırlamanız istenecektir.

Evrakınızın hazırlanmasında yeterince bilgi sunduğunuzdan emin olmanız gerekir. Seyahat ve seyahati düzenleyecek kişilerin bilgilerinin yanında sizin verdiğiniz izinlerin kapsamını da belirtmeniz önemlidir.

Alınmış olan yurtdışı muvafakatname geçerlilik süresi ise ucu açık bir şekildedir. Belge içerisinde kişiler bu süreyi doğrudan belirtebileceği gibi ikinci bir iptale kadar iznin sürmesine de izin verebilir.

10. Muvafakatname Nasıl Alınır

Çocuğu yurt dışına çıkarma izni için kişilerin mutlaka notere giderek ilgili belgeleri alması gerekir. Bu izin 18 yaşından küçük olan bir çocuğun yanında ebeveynleri olmadan yurtdışına seyahat etmesini sağlar.

Muvafakatname nasıl alınır;

  • Kişiler isterse Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Şube’ye evrakları ile başvuruda bulunabilir. Bunun için önceden hazırlanmış belge ve kimlik emniyet ile doğrulanarak izin alınması sağlanır.
  • İsteyen kişiler ise izin belgesini noter aracılığı ile alabilir. Bunun için de önceden hazırlanmış olan belgenin noter tarafından onaylanması sağlanır. Belge noter onayı aldıktan sonra yasal bir şekilde kullanılmaya başlanabilir.

Muaffakatname alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekildedir;

  • Çocuğun hem annesi hem de babası izin için beraber başvuruda bulunmalıdır. Yalnızca bir kişinin metni ve belgeyi doldurması yeterli iken diğer eşin de bulunuyor olması önemlidir. Eğer eşlerden yalnızca biri belgeyi almak için gidecek ise mutlaka vekil tayini olmalıdır. Ancak bu durum ebeveynin tek çocuk ile seyahat gerçekleştirecek olması durumunda değişiklik gösterebilir. Bu durumda yalnızca seyahat gerçekleştirmeyecek ebeveynin izin vermesi gerekecektir.
  • Başvuru için yalnızca gerekli olan evrak nüfus cüzdandır. Ancak bunun yanında sizden başka belgeler de istenmesi mümkündür.

11. Ebeveynsiz Yurtdışına Çıkış

18 yaşından küçükler yurtdışına çıkabilir mi; evet çıkabilirler. 18 yaşından küçük olan birey yanında ebeveyni bulunurken dilediği seyahati kolaylıkla gerçekleştirebilir.

Ancak bazı durumlarda çocuğun ebeveyn ile değil tek başına ya da başka bir yetişkin ile yurtdışına çıkması gerekebilir. Bu durumda yapılması gereken şey çocuğun ailesinin bu seyahate izin verdikleri bir belge oluşturmasıdır.

18 yaş altı yurtdışı çıkış izni olarak da bilinen bu belge için çocuğun ebeveynleri notere ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak gerekli belgeyi edinmesi gerekir. Eğer bu belge olmazsa çocuğun ebeveynsiz bir şekilde yurtdışına çıkması imkansız olacaktır.

12. Ergin Olmayanlar Veya Kısıtlılar İçin Muvafakat Belgesi

Yurtdışına çıkacak olan bir bireyin pasaport ve vize alabilmesi için 18 yaşından büyük ve kısıtsız olması gerekir. Yani birey kendi başına karar alabilecek ve kendi bakımını bağımsız bir şekilde sağlayacak yetide olmalıdır.

Ergin olmayan kişiler 18 yaşından küçüktür ve literatürde bir yetişkinin (özellikle ebeveynlerin) çocuğa ilgi göstermesi, bakımını gerçekleştirmesi gerekir. Bu nedenle 18 yaşından küçük olan bir çocuk tek başına başka bir ülkeye gitme hakkına sahip değildir.

Kısıtlı kişi ise akıl hastalığı ya da akıl zayıflığı nedeniyle başka bir yetişkinin ilgisi ve bakımına muhtaç olan yetişkindir. Bu kişilerin de tek başına yurtdışına seyahat gerçekleştirme hakkı bulunmaz.

Kısıtlılar ve 18 yaş altı yurtdışına çıkış için onlara bakmakla yükümlü olan kişi tarafından izin almak zorundadır. Bunun için velayeti olan kişi notere giderek bu kişinin yurtdışına çıkmasına izin verdiğini belirtmesi gerekir.

13. Çocuğun Yurtdışına Çıkarılması Muvafakatname Örneği

18 yaşından küçük olan çocuğun yurtdışına çıkabilmesi ya da yanında başka bir yetişkin ile çıkarılabilmesi için özel izin verilen bir belge alınması gerekir.

Çocuk için pasaport muvafakatname örneği içerisinde hazırlanan evrak şu nitelikleri mutlaka taşımalıdır;

  • Bir belge ile birden fazla çocuk için izin verilebilir. Bu nedenle her bir çocuk için ayrı belge hazırlanması gerekmez. Hazırladığınız belgenin en başında izin vermek istediğiniz çocuk ya da çocuklarınızın kimlik bilgilerine yer vermelisiniz.
  • Türkiye’de yaşadığınız adresi evrakınızın içerisinde belirtmelisiniz.
  • Eğer çocuklarınız tek başına seyahat edecekse bu durumu bildirmeniz gerekir. Çocuklarınıza yalnızca bir eş ya da başka bir yetişkin eşlik edecekse de bu kişilerin isimleri ve beraber seyahat edecekleri belirtilmelidir.
  • Bu evrakın alınması için hem anne hem de babanın notere gitmesi gerekir. Eğer iki kişi de gidemezse gidemeyen eş için vekil tayin edilmesi gerekir.
  • İzin veren kişinin ekstra olarak kendisinin tüm bilgilerini belirttiği bir bölüm hazırlaması gerekir. Bu bölümde anne adı, baba adı, doğum tarihi, TC Kimlik numarası, pasaportu ve nerede ikamet ettiği detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.

14. 18 Yaşından Küçük İşçi Çalıştırma Muvafakatname

18 yaşından küçük olan kişilerin evlenme, çalışma ve yurtdışına çıkma hakkı bulunmaz. Ancak isterse 18 yaşından küçük olan kişinin ebeveynleri izin vererek çocuğun evlenmesini, çalışmasını ve yurtdışına çıkmasını sağlayabilir.

Bu durumda ebeveynlerin notere giderek izin verdiklerini belirtmesi gerekir. 18 yaşından küçük çalışan var ise ebeveyn muvafakatname örneği şu şekildedir;

  • İlk olarak belgenin en başına büyük bir şekilde bu belgenin izin belgesi olduğu yazılmalıdır.
  • Daha sonra hangi unvanlı kişinin hangi adreste ve hangi faaliyette bulunduğuna ilişkin iş yerinde çocuğun çalıştığı belirtilmelidir.
  • Bunun hemen ardından çocuğun TC kimlik numarası, doğum tarihi yazılmalıdır.
  • Tüm ebgenin 4857 sayışı iş kanuna yönelik yazıldığı ve şartların bu kanunları karşıladığı belirtilmelidir.
  • Daha sonra veli adı soyadı, tarih ve imza eklenerek belge tamamlanmalıdır.

Bu belgenin geçerli olabilmesi için noter tarafından onaylanması gerekir. Belgenin alınmasının ardından ergin olmayan kişi belirlenmiş adresteki iş yerinde yasal olarak çalışmaya başlayabilir.

15. Pasaport İçin Muvafakatname Nereden Alınır

18 yaşından küçük olan çocuğun yurtdışına çıkabilmesi için özel izin belgesini alması önemlidir. Aksi takdirde çocuğa pasaport verilmez ve vize alması için işlemlerin başlatılması sağlanamaz.

18 yasindan küçükler yurtdisina cikis için ebeveyn tarafından verilen izin belgesine ihtiyaç duyar. Pasaport için bu belgenin alınabilmesi iki yere başvuru gerçekleştirilerek sağlanır.

Kişilerin izin belgesini alabilmesi için iki ebeveyn ya da bir tayin edilmiş yetkili kişi ve bir ebeveynin notere ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması gerekir. Her iki yönteme de aynı anda başvurmanız gerekmez. Bu yöntemlerden herhangi birini tercih edebilirsiniz.

Pasaport için alacağınız belgede Emniyet Genel Müdürlüğü’nü tercih etmek istiyorsanız Pasaport Şube ile görüşmeniz gerekecektir. Bu şube size doğru evraklar ile izin verme hakkını tanıyacaktır.

16. İngilizce Muvafakatname Örneği

Muvafakatname’nin düzenlenmesi için yalnızca Türkçe dilinin kullanılması yeterli değildir. Bu belge ayrıca hangi konsolosluğa yazılıyorsa o ülkenin kabul ettiği dillerden birinde ya da İngilizce yazılmalıdır.

Diğer ülkelerin konuştuğu diller çoğu kişi tarafından bilinmedi için belgelerin İngilizce hazırlanması daha kolay olacaktır. Bunun için belgenin doğrudan İngilizce hazırlanması sağlanabilir.

İngilizce olarak hazırlanan muvakatname için atılacak tüm başlıklar, içerikler ve detaylar İngilizce dilinde hazırlanmalıdır. Ancak İngilizce diline yeterince hakim değilseniz Türkçe dilinde hazırladığınız belgenizi yeminli tercüman aracılığı ile İngilizce diline çevirebilirsiniz.

17. Noter Muvafakatname Ücreti

Yurtdışı muvafakatname alırken kişilerin notere ve Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport şubesine başvuruda bulunması yeterli olacaktır. Ancak bu belgenin alınabilmesi ve onaylanması için bazı ücretlendirmeler bulunuyor.

Eğer bir kişi noter aracılığı ile izin belgesi alması işlemini tamamlarsa ödeyeceği ücret 100 TL’dir. Ayrıca belgenizin yanında ekstra fotokopi, çıktı ya da benzeri işlemler için de ayrı olarak ücret alınır.

Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Şube’den alınan belgeler ise ücretsiz bir şekilde ailelere teslim edilir.

Bu belgelerin alınması için en çok dikkat edilmesi gereken nokta başvuru işlemi sırasında her iki ebeveynin de bulunmasıdır. Yalnızca bir ebeveynin böyle bir izin vermesi için yetkisi yoktur.

18. Genç İşçi Muvafakatname Örneği

18 yaşından küçük ve bir işte çalışan kişiler genç işçi olarak alınır. Normal şartlar altında 18 yaşından küçük olan bir çocuğun bir işte çalışması yasal değildir. Ancak çocuğun ailesi, çocuğun çalışmasına izin verirse çocuk çalışmaya başlayabilir.

Bu izninin alınması için ise belirli şartlar göz önünde bulundurulur. Oluşturulmuş kanunlar gereğince uygun olarak görülen durumlarda bu izin verilir. Eğer kanunlara aykırı ya da çocuk haklarının taciz edilmesini sağlayacak iş ve durumlar için bu izin sağlanmayacaktır.

18 yaş altı muvafakatname örneği ise şu şekildedir;

  • Belgenin en başına büyük harfler ile başlık atılması gerekir.
  • Daha sonra kişilerin çocuğun nerede çalışacağını belirtmesi gerekir.
  • Çocuğun bilgilerinin paylaşılması sağlanır.
  • 4857 sayılı İş Kanunu ve buna bağlı olarak çıkarılmış yönetmelikte bulunan şartların karşılandığı belirtilir.
  • Çocuğun hangi işte hangi tarihten itibaren çalışacağı belirtilir.

Yani belgenin ortalama görünüşü başlığın atılmasının ardından şu şekilde olacaktır;

(Çocuğun çalışacağı kişinin unvanı) unvanlı (çocuğun çalışacağı işin açık adresi) adresinde (iş verenin hangi sektörde iş sağladığı) faaliyetinde / faaliyetlerinden bulunan işyerinde; velisi bulunduğum (çocuğun TC kimlik numarası) T.C. numaralı, XX/XX/XXXX Doğumlu (Çocuğun adı soyaı)’ın 4857 sayılı İş Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkarılmış yönetmelikte belirtilmiş olan şartlara uygun (iş adı) işinde XX/XX/XXXX tarihinden itibaren çalışmasına muvafakat ederim.

Tüm bu bölümün altına ise tarih, veli adı soyadı ve imzası eklenmelidir. Ayrıca belgenin sağ alt bölümüne noter onayı alınarak çocuğun yasal bir şekilde çalışması sağlanmalıdır.

19. Tek Ebeveynle Yurtdışına Çıkış

18 yaşından küçük olan bir çocuğun yurtdışına seyahat edebilmesi için üç ayrı seçenek bulunuyor; çocuğun tek başına seyahat etmesi, bir ebeveyni ile seyahat etmesi ve iki ebeveyni ile seyahat etmesi.

Çocuğun en yasal ve rahat bir şekilde yurtdışına seyahat edebilme şekli iki ebeveyni ile olan seyahatidir. Bu seyahatte herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur, yalnızca çocuk için de vize alınarak seyahat düzenlenebilir.

Çocuğun yalnızca bir ebeveyn ile seyahat etmesi ise ancak ikinci ebeveynin muvafakat belgesi sağlaması ile olacaktır. Bu durumda seyahat etmeyecek olan eş notere başvuruda bulunarak eşi ve çocuğunun seyahat etmesine izin verdiğini belirtmesi gerekir.

Çocuğun tek başına seyahat edebilmesi ya da bir yabancı ile seyahat etmesi için de yine iki ebeveyn de notere ya da Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Şube’ye giderek izin belgesi oluşturması gerekir.

20. Emniyet Müdürlüğü Muvafakatname

Muvafakat yazısı nedir; bu yazıda kendi seyahat hakkı, çalışma hakkı ya da evlenme hakkı olmayan 18 yaşından küçük bireyin tek başına ya da bir yabancı ile bu işlemleri gerçekleştirmesi için ebeveyni tarafından verilen izindir.

Bu izinin alınabilmesi için ise kişilerin iki adet yere başvuru yapma hakkı bulunuyor;

  • Noter: Özellikle yurtdışı seyahatleri için sağlanan belgelerde noter aracılığı ile işlem gerçekleştirilir. Noterden bu belgenin alınmasını sağlamak belgenin tüm koşullarda geçerli olmasını sağlar. Ancak noterde yapılan bu işlem için kişilerin ücret ödemesi zorunludur.
  • Emniyet Müdürlüğü: Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Şube’nin de bu belgeyi hazırlama hakkı bulunuyor. Şubeden yapılan işlemlerde ise kişilerden hiçbir ücret talebinde bulunulmaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
whatsapp

Sizi Arayalım

Telefon numaranızı bu sayfa aracılığı ile bizlere ulaştırın.
Bilgi & Randevu için hemen sizleri arayalım.

  • ×